eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

Eten dat ge in de zetel kunt opeten

Zita Theunynck // maandag, 4 januari 2016


Eten in de zetel opeten, is de max. Dat weten we allemaal.
Zeker nu het winter is, veel anders is er gewoon niet.

Daarom 9 gerechten die perfect geschikt zijn om in de zetel op te eten.
Gewoon, ik geef het maar mee. Doe er voor de rest uw goesting mee.

 1. Stoemp met spinazie en een gekookt eitje. Bij mij thuis noemen wij dat ‘Zitakes-eten’. Omdat, toen ik nog een klein, schattig en shubby wezen was, ‘stoemp met spinazie en een eitje’ mijn lievelingseten was. Ik noemde kip curry ook koppig ‘krupsel’ (vraag me niet waarom) tot heel mijn gezin dat ook deed, inclusief mijn papa (een voor de rest heel zinnig man).
 2. Gegrilde groenten + haloumi (paprika, courgette, aubergine, venkel, raapjes, asperges, you name it). Punt. Einde. Eten. Genieten.
 3. Dit linzenstoofpotje. Ik weet dat veel mensen nu denken: ‘ugh, linzen’. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit linzenstoofpotje u gaat overtuigen van de goddelijkheid van linzen (zo niet, sorry, ik ben niet verantwoordelijk voor uw smakenpalet).
  Linzenstoofpotje
 4. Of dees gerechtHet bevat voedzame ingrediënten zoals rijst en broccoli, altijd goed. En het gaat u degoutant gelukkig maken zoals alleen comfort food dat kan doen. Allen daarheen!
 5. Deze vegetarische jachtschotel van Dorien Knockaert, nam nam. Ik maak dit echt heel vaak. En ik noem dat altijd een jachtschotel, ook als mijn grote, brede, vleesetende vrienden komen eten. En in het begin kijken die altijd teleurgesteld en zeggen die ‘gewoon een beetje voor mij, niet zoveel honger’ (teleurstelling, omdat er GEEN dier is doodgegaan). Maar dan pakken die vleeseters stiekem nog 3 porties bij. Met andere woorden: ge gaat geen spijt hebben, ik beloof het.
 6. Twee woorden. Pad thai. Dit gerecht noemt zichzelf: ‘The Best Homemade Pad Thai’. Ik hou normaal niet zo van gerechten die dat over zichzelf zeggen (omhooggevallen eikels). Maar deze keer is het de waarheid. En persoonlijk, als ge echt de beste bent, dan moogt ge een eikel zijn. Vergeet niet de geroosterde pinda’s, cruciaal. Alleen de bruine suiker laat ik weg. Want ik hou niet van zoet bij zout. Ik heb niet veel regels in de keuken, maar wel deze: suiker is voor desserts. En ik hou ook niet van de suikerlobby (eikels, sorry, ik ga nu met mijn politiek-correcte-mening in de zetel zitten en zwijgend de beste pad thai ter wereld opeten).
 7. Een kaasplankske. Als je vers brood in huis hebt tenminste. Eerlijk, ik doe dit niet vaak. Ten eerste, omdat ik bijna nooit vers brood in huis heb. Ten tweede, omdat ik mij daar altijd een indigestie van eet. En heel de avond met buikpijn op de zetel lig (het goede is, je ligt er al, dus je hoeft je niet te verplaatsen, het slechte, je voelt je heel mottig).
  kaasplanske
 8. Frietjes van de frituur. Opgelost.
 9. Een restje van de vorige dag. Of restjes van de vorige dagen bij elkaar gesmeten. In de oven opgewarmd. Met extra kaas. Dat werkt echt met heel veel. Zoals met dit spelt-schoteltje met look en tomaatjes en uitjes en rozemarijn. Gooi dat in de oven met extra kaas en je begint oprecht te twijfelen aan al die keren dat je je iets hebt gegeten zonder het met kaas in de oven te gooien (ik zeg het maar).

Enfin, veel opties. Dit is maar een kleine greep.

Een kleine samenvatting van welke eten ideaal is om in de zetel op te eten volgens Sara Theunynck:

“alles wat een soort van blok of geheel is, geen saus bevat, of in een bakske kan, dat is het.”

 

(in volgorde van verschijn red lentils van Dinner a love story; brocolli-wild-rice-and-cheddar-casserole van Smitten Kitchen; kindjeskost van Jonge Sla; The Best Home Made Pad Thai van Cup of Jo; One pan farro van Smitten Kitchen). 

Wij denken dat jij deze artikels ook wel leuk gaat vinden

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

3 reacties op “Eten dat ge in de zetel kunt opeten

 1. hanne schreef:

  die pad thai ziet er idd geweldig uit, maar de ingrediënten: fish sauce, tamarind paste, chicken stock, canola oil of wat het ook mogen wezen,
  dan geef ik het al op.
  Volgens mij is er geen eten dat je niet in de zetel kan opeten, hoewel fondue of gourmet me toch wel een uitdaging lijkt, maar de koning van alle gerechten voor in de zetel, is toch wel macaroni! Het is natuurlijk niet het meest voedzame en ook niet echt vegetarisch.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Gebakken raapjes zijn DE HEMEL. Ik ga dit zo snel eens uittesten. Thanks!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.