eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

HIER EEN WARM DEKEN VAN MUZIEK: SUFJAN STEVENS’ CARRIE & LOWELL.

Zita Theunynck // zaterdag, 23 januari 2016


Het is koud. En ook een beetje regenachtig. En dan hou ik van muziek die zich als een warm deken over je lichaam gooit (het zelfgooiende deken, hoe geniaal zou dat zijn).

baby-sloth-is-content-big

Of zoals deze babyluiaard zich gooit over de hand van de gelukkigste man ter wereld.

Zo’n muziek is het album “Carrie & Lowell” van Sufjan Stevens. Ik heb het vorig jaar in november ontdekt. Veel te laat. Jullie waren er toen natuurlijk allemaal al maanden naar het luisteren zonder het mij te vertellen. Dat is erg, maar ik vergeef het jullie. Deze week heb ik het weer kapot gespeeld, omdat dit album perfect past bij koud weer, zoals madeleintjes ook alleen nu lekker zijn. En nu moet ik gewoon even kwijt hoe mooi het is.

Schoon, zo schoon dat je gewoon je ogen wil sluiten en niets doen.
gelukkig

Het album gaat over zijn moeder Carrie, die aan een bipolaire stoornis en schizofrenie leed, en een drank- en drugsprobleem had. Zijn mama verliet hem en zijn broer en zusjes toen hij 1 jaar was.

Het gaat ook over zijn stiefvader, Lowell. Lowell was liefhebbend, zacht, warm, goed, stabiel (ik zou zo met hem trouwen, als ik dat niet al aan iemand anders beloofd had, nee, serieus). Lowell was vijf jaar samen met zijn moeder (ik begrijp ook niet hoe dat gebeurd is) en hij zorgde ervoor dat Carrie weer contact zocht met haar kinderen. Die periode van vijf jaar dat Carrie & Lowell samen waren, noemt Sufjan ‘the season of hope’. Schoon hé. Dat bedoel ik dus.

Sufjans mama overleed in 2012. En nu is er dus deze plaat over zijn mama, haar dood en zijn rouwproces. Met mooie instrumenten die heel klein gespeeld worden. En zijn stem die streelt als een veertje. En teksten die echt zijn, zodat je voelt wat hij bedoelt.

Hier is een liedje (snap je?).

Nog wat extra weetjes over Sulfjan.

– In 2003 bracht hij het album ‘Michigan’ uit, het begin van een mooi project: hij zou over alle 50 staten van de VS een plaat maken. Toen ik dat las, dacht ik: ‘ik hou wel van jou, Sufjan’. En ik wist: Sufjan en ik, wij zijn vrienden.

– Zie hoe schattig hij was toen hij klein was.
Ik wil hem echt opeten. En ook die banaan, want die ziet er perfect rijp uit. En ik wil ook wel een schort met een eend erop.

Suljan

– Sufjan heeft later toegegeven dat het eigenlijk een mopje was dat ‘hij over 50 staten een plaat ging maken’. Alle muziekcritici ter wereld vonden dat stom. Ik vind hem er alleen leuker door. Ik heb het wel voor mensen die ambitieuze plannen hebben, daar heel de tijd over vertellen en ze nooit uitvoeren. Veel beter dan die pretentieuze perfectionisten die alles afmaken (ik ben er zo één, bah). We kunnen allemaal nog iets leren van die Sufjan.

– Zijn laatste album ‘Carrie & Lowell’  is werkelijk prachtig, maar dat had ik misschien al gezegd?
Hier is nog een mooi interview met Stevens in the Guardian met Dave Eggers (Dave Eggers, dat is nog een verhaal, wij zijn ook vrienden, Dave en ik, maar dat is voor later). Dave zegt dit:

Carrie & Lowell features some of the most beautiful music ever made about loss, and some of the most direct explorations of death ever recorded. It is a brutal, extremely sad, relentlessly wrenching record that, because it’s so exquisitely crafted, you might keep on a loop for days.

Dit is exact wat ik had geschreven als ik een echte recensent was zoals Dave.

 

 

 

Wij denken dat jij deze artikels ook wel leuk gaat vinden

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.