eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

Zelf wasmiddel maken. Omdat ik nog niet links genoeg was met mijn vouwfiets alleen.

Sara Theunynck // vrijdag, 29 januari 2016


Ik woon in Borgerhout. Ik denk dat je je hier pas mag domiciliëren als je minstens twee rare linkiewinkie dingen kan aanvinken: ik eet glutenvrij en ik rij met een vouwfiets. Voilà, geregistreerd als inwoner. Meer linkiewinkie dingen kunnen natuurlijk geen kwaad.

En zelf dingen maken. Ik doe dat graag. Al zijn er wel een paar voorwaarden. Het mag niet moeilijk zijn, ik moet de dingen die ik nodig heb op 1 of 2 plaatsen kunnen vinden en het moet er niet al te mooi uit moeten zien.

Enkele voorbeelden.

 • Zelf ketchup maken: ja! Graag!
  Zelf een salontafel maken: nee.
 • Zelf ricotta maken: ja! Graag! (zenuwslopender dan gedacht trouwens).
  Zelf een trui breien: nee.

Waarom dus niet eens zelf wasproduct maken?

Of nee, een betere vraag: waarom wél zelf wasproduct maken?

 • Omdat in wasproduct van de gewone winkel echt veel brol zit. En omdat ik wil proberen om dezelfde regels toe te passen voor dingen die ik op mijn vel smeer als voor dingen die ik in mijn mond steek.
 • Omdat wasproduct van de ecowinkels duur is. En vaak ook niet lekker ruikt. (waarschijnlijk gaan ze mijn domicilie nu weer afpakken, want eigenlijk mag je dat niet zeggen, maar geef toe, het is zo. Ecowasproduct stinkt vaak naar berging met de deur dicht en zo moeten mijn kleren en bij uitbreiding dus ikzelf niet ruiken)
 • Omdat zelf wasproduct maken blijkbaar extreem gemakkelijk is. Makkelijker dan een tekening inkleuren. Echt iets voor mij dus.
 • Omdat zelf wasproduct maken, goedkoop is. Extreem goedkoop.
 • Omdat ik gewoon SPECIAAL wil doen. En wil dat iedereen met zijn ogen rolt wanneer ik vertel dat ik zelf wasproduct heb gemaakt. Ik gun jullie dat.

Jullie denken nu misschien: ‘Djezus die heeft tijd om zelf zeep te maken’.
Wees gerust. Ik heb daar TO-TAAL geen tijd voor. Mijn huis is een stort. En ik heb al weken niet meer gekuist. Mijn stof begint te lijken op een soort van kleine nederzettingen, waar miniwezens zouden in kunnen leven. Maar ik had zin om zeep te maken.  En het ding is: het huis is dan wel vuil, maar je hebt ZELF ZEEP GEMAAKT. Voilà, al meteen een antwoord als iemand in je vuil huis komt en raar kijkt. Plus, je hebt al zeep voor wanneer je wel eens zin hebt om je huis te kuisen. Zo.

Dus, dat wasproduct maken, hoe begin je daaraan?
Je koopt een blok zeep. Ik heb Aleppozeep gekocht. Omdat daar blijkbaar alleen olijfolie inzit. Omdat dat alle mogelijke allergische reacties tegengaat.  Omdat daar geen palmolie in zit. Want daar zijn we tegen. Ik ben vergeten waarom, maar het was belangrijk. Omdat dat oerzeep heet. En dat geeft mij het gevoel alsof ik dezelfde zeep gebruik als pakweg Jezus of de Farao’s. Maar blijkbaar lukt het ook met marseillezeep of sunlight.

FullSizeRender (1)

Dan maak je schilfers van die zeep. Met een kaasrasp. En denk je eerst bij jezelf: ‘sjeez, is dat niet raar, zeep raspen met de kaasrap, dan gaat die kaasrasp misschien toch wat naar zeep smaken. Tot je beseft dat gebruiksvoorwerpen wel eens vaker in contact komen met zeep, bij het AFWASSEN namelijk en dat dat heel normaal is’. Daarna zeg je tegen jezelf dat je die domme gedachte nooit aan iemand gaat doorvertellen en rasp je rustig verder. En schrijf je erover op je blog.

FullSizeRender (5)

FullSizeRender

Dan warm je de zeep in een pan op het vuur op met water, tot ze kookt. Je maakt zeepsop. Wil je nog geur toevoegen aan je zeep? Dat kan! Doe dan een paar drupjes essentiële oliën (waarom heet dat zo? Pretentieus stukske olie) bij je zeepsop.

IMG_1183

Ik heb eucalyptusolie gebruikt. Omdat ik dat lekker vind ruiken in de sauna. Ook omdat dat het enige was wat we in huis hadden. Buiten lavendel, maar we weten allemaal wat ik van lavendel vind.

Laat het zeepsop afkoelen en doe het in flessen/bussen/….

FullSizeRender (8)

FullSizeRender (10)

Gebruik het om de was te doen.

Of blijkbaar ook om de afwas te doen, je haar te wassen, het aanrecht af te vegen, je handen te wassen: enfin ALLES dus.

De verhouding: 16g zeep voor 1 liter. Ik heb meteen 5 liter gemaakt, met 80g zeep. Omdat ik superlui ben en graag in 1 keer veel van iets heb. Om daarna weer volop lui te kunnen zijn.

Wat ik dan oprecht vind van mijn kleren die met Alepposop gewassen zijn?

Ik zweer het, de eerste keer dat ik de wasmachine opendeed, was ik wel een beetje bang. Je moet weten, ik heb nogal een trauma om muf te ruiken. Vroeger, toen Zita en ik klein waren, deed mijn mama wel de was, maar ze gebruikte niet veel product, ze vond wasverzachter iets van de liberalen én ze droogde onze was in de kelder of in de berging. Iedereen had in zijn klas één muf ruikend kind. Zijn of haar kleren roken naar verstikt, naar natte hond, naar bleik. Soms waren wij dat.

Maar de was ruikt goed. Onopvallend. Maar fris. En een beetje naar eucalyptus, maar niet alsof ik met kleren aan in de sauna geweest ben.

Dus?

Ik ga mijn vijf liter zelfgemaakt wasmiddel zéker gebruiken.

Ik ga mijn was UITGEBREID EN GOED laten drogen, want dit middel ruikt niet zo sterk dat het enige mufheid kan verdoezelen.

Ik ga een bakfiets kopen. (Mopje)

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

3 reacties op “Zelf wasmiddel maken. Omdat ik nog niet links genoeg was met mijn vouwfiets alleen.

 1. Laurie schreef:

  Ik ga dat echt meteen doen. Waar vind je Aleppozeep? xx

  1. Sara Theunynck schreef:

   In natuurwinkels! Ik heb dat in De Tuinen gekocht, denk ik maar online is dat werkelijk ook maar 3 clicks away.

 2. Lief schreef:

  U bent hilarisch .

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.