eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

Wat we allemaal van Lena kunnen leren.

Zita Theunynck // donderdag, 14 juli 2016


Lena Dunham.
Ze heeft wijsheid, ze heeft kracht, ze heeft humor, ze heeft zelf relativering en ze heeft een overvloed aan ver-van-perfecte selfies. We kunnen zoveel leren van Lena.

Hier enkele geniale captions van Lena Dunham, en wat we daarvan kunnen leren.

Caption 1.
“When the paparazzi thinks they’re getting an embarrassing bad-day candid but you’re actually like ‘OMG I look like a sensual Italian olive grower and I am so beautiful to myself’”

Picture1

Dat noem ik eigenliefde. Iedereen moet vaker van zichzelf vinden dat hij of zij een sensuele Italiaanse olijfkweker is of een Frans abrikozenvrouwtje of een Spaanse vrouw die wilde bloemen verkoopt op de markt. Snap je? We zijn allemaal zo mooi van ons eigen. Ook als we naar onze smartphone staren met een beetje vettig haar. Een pose die echt iedereen met gemak kan klaarspelen.

 

Caption 2.
“O SCOTUS! BLESS! Thank you for protecting the women of Texas and the people who love them! Thank you for sending a booming message that our bodies belong to US! (And yes I did Google “coven of witches dancing” to find a proper image for this moment.) Love to all you fighters who made your voices known!!!)”

Screen Shot 2016-07-10 at 14.20.14

Mijn eerste reactie: “Jeuj SCOTUS! HOERA SCOTUS. Door de living dansen! Hoe graaf BEN JIJ SCOTUS dat je de vrouwen van Texas beschermt.”

… En dan een minuut later: ‘wacht, … wie is die SCOTUS eigenlijk?’

Ik heb het opgezocht. SCOTUS is de Supreme Court US. Eerder was er een wet gestemd die het aantal abortusklinieken drastisch zou doen dalen. Dat heeft de Supreme Court ongedaan gemaakt. BAM. Lena is een politieke activiste. Zij is niet bang van een politieke uitspraak meer of minder. Ze ijvert voor vrouwenrechten. En ze doet dat zonder zwans, zonder dingen te overdrijven, zonder dingen aan te klagen die niet hoeven aangeklaagd te worden, met hier en daar een streepje bloot. Ik hou daar wel van.

Caption 3.
“The necklace in its natural habitat. Good evening.”  (Lena kan ook kort en krachtig zijn)

Ik doe dit (maar niet voor ik eerst een eeuwigheid twijfel of ik het wel zou posten, en ook nadien blijf ik twijfelen, collega’s van mijn toekomstige kunnen dit lezen, mijn baas, mijn papa, WAAR BEN IK MEE BEZIG??).
Zij doet dit. Zonder schaamte.

Screen Shot 2016-07-10 at 14.11.50

En de hoofdrol is dan nog weggelegd voor die ketting. Die blote tepel is een non issue voor Lena.

 

Caption 4.
“Jenni thought this was Truman Capote and Kendall Jenner’.

Screen Shot 2016-07-10 at 14.13.05

Iedere andere vrouw zo Kendall Jennar haar ogen uitkrabben (tenminste als je eraan kunt,  want die zitten op een soort van Goddelijke hoogte waar geen normale vrouw bij kan). Maar niet Lena.

Als ik dit niveau van zelfrelativering heb bereikt, dan bel ik jullie allemaal persoonlijk op. Maar ik zeg het nu al: het gaat echt nog een triljoen jaar duren voor ik in een maatpak met een gigantische bril naast Kendall Jennar (door mij vanaf nu ‘Reus met prachtig Lichaam’ genoemd) durf te staan.

 

Caption 5.

This is a misleading headline”. 

Screen Shot 2016-07-10 at 14.12.11

Lena heeft altijd een antwoord klaar. HOE GRAAF IS DAT.

 

Lena heeft ook een overvloed aan ver-van-perfecte selfies.

En dat noopt mij tot een bekentenis. Hier komt ie.


ik heb nog nooit een extreem onflatterende, slechtbelichte, maar op zich waarheidsgetrouwe selfie gepost.


Ook geen mét een dubbele kin of dikke puist die een leven op zichzelf leidt. Terwijl ik al op meerdere momenten en gelegenheden onflatterend, slechtbelicht én met een dubbele kin of een dikke puist op een foto heb gestaan. Erger nog: door het leven ben gegaan.


Ik ben niet alleen.

Misschien ligt het aan mij. Maar ik zie gewoon heel erg weinig selfies passeren waarbij mensen niet glimlachend en met de perfecte filter (en met net gewassen haar) op de foto staan. Ik vind dat allemaal goed. Ik wil ook MOOI op foto staan. IK wil meestal zelfs PRACHTIG op de foto staan. Ik toon mij ook het liefst van mijn beste kant. Alleen, en dat realiseerde ik me toen ik door de instagramfeed van Lena Dunham ging: misschien moet dat niet altijd? Hoe gedurfd is het, om dat gewoon niet te doen? (ja, denk daar maar eens over na)

 

Daarom mijn foto-motto van deze zomer.
Sta eens als Lena op de foto. Niet per se zoals jij eruit zou willen zien of zoals de wereld dat wilt. Maar gewoon zoals je bent. Ook ’s morgens ongeschminkt, met haar dat echt dringend gewassen of gekamd moet worden, terwijl je dringend pipi moet doen. 

Want, gewoon is ook heel mooi. En gewoon is ook gewoon de realiteit (zo verschieten mensen tenminste niet als ze u in het echt tegenkomen, ook altijd goed).

 

Aanschouw. Een greep uit de selfies van Lena Dunham.

Selfie 1.

Screen Shot 2016-07-10 at 13.53.13

Met een pet op (die waarschijnlijk vettig haar verbergt). In een grijs toilet. Met een bevreemde blik. Waarom niet?

Maar wacht, hier is al Selfie 2

Screen Shot 2016-07-10 at 13.53.52

Niet bepaald flatterend. Maar het draait om het t-shirt met blote vrouwen. Niemand is altijd flatterend.
Onthou: ‘boodschap over beauty’.

Selfie 3. 

Screen Shot 2016-07-10 at 13.58.13

Lena en haar zus. Haar zus is een beetje eng, en excentriek. Bij Lena valt vooral op hoe vettig haar haar is. Dankzij dat laatste blijft het wel gemakkelijk rechtstaan. Dat is dan weer een voordeel. Les: zusterlijke schoonheid boven de jouwe. 

Selfie 4.

Screen Shot 2016-07-10 at 13.58.29

Toen ik deze foto voor het eerst zag, dacht ik: ‘waarom zou je dit IN GODSNAAM doen?’ Want laten we eerlijk zijn, ze staat er echt niet flatterend op. En ze kon gewoon een tweede foto trekken, en haar hoofd in een mooiere houding houden (ofzo). Maar dat deed ze niet. Ze postte voor miljoenen mensen deze foto. En dat is het punt (ik heb nog zoooo’n lange weg af te leggen, vooraleer ik daar ben).

 

Einde.

Screen Shot 2016-07-10 at 14.15.16

Lena zegt daag. En dat paard ook.

 

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.