eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Een volstrekt subjectief oordeel over Eefje De Visser en dat iedereen haar album ‘het is’ moet kopen en wel NU

Sara Theunynck // maandag, 18 juli 2016


Soms, meestal in lastige periodes waarin in mijn hoofd vanalles gebeurt dat nog niet in woorden naar buiten wil, ontwikkel ik een obsessieve relatie met de muziek waar ik naar luister. Dan luister ik dagen- soms zelfs wekenlang naar hetzelfde album. Ik zit weer op zo’n punt. En omdat ik ervan overtuigd ben dat ik geen mental lunatic ben, maar dat de artiest in kwestie ook gewoon geniaal is, wil ik mijn plezier delen. Ook omdat ik aardig ben én omdat het voor mij een noodzaak is.

Ik ben in de ban van Eefje De Visser. En dan zeker van haar album ‘Het is’. Het duwt ergens op een plekje bij mij. Ik weet niet of dat duwen pijn doet of plezierig is, maar het duwen moet gebeuren. Heb je dat ook, dat muziek dat doet?

Dus zeg ik je, koop/ontleen/spotify het album van Eefje en luister. En wel op deze manier.

Stap 1: gewoon luisteren

De eerste vijftien keer dat je dit album hoort, zet je het gewoon op, het mag zelfs op de achtergrond. Het mag in de auto, tijdens het koken, tijdens het eten, vrijen, eender wat. Je maakt je er vertrouwd mee. Je gaat geen hol verstaan van wat ze zingt, behalve een woord of een zinnetje hier en daar. Dat is niet erg. De melodieën zijn mooi genoeg om zelfs zonder alle tekst plezier te beleven aan de muziek. Laat je gewoon een beetje meeslepen door de sfeer van elk nummer. No pressure.

Sorry voor mijn obsessie, Eefje.

Sorry voor mijn obsessie, Eefje.

Stap 2: eigen het je toe

De vijftien volgende keren dat je luistert, ga je dingen herkennen, melodieën, woorden, zinnetjes, EMOTIES. Nu is het ook het moment om je eigen teksten uit de muziek te laten komen. Omdat Eefje nogal onverstaanbaar zingt en speciale klemtonen zingt, ben je er nog altijd niet uit wat nu eigenlijk de tekst is. Dus maak je zelf stukken tekst. Die je dan meezingt, wanneer ze voorbij komen.

Volledig terzijde: dat zou toch een prima psycho-analytische methode kunnen zijn: mensen tekst laten bedenken bij nummers die klinken alsof ze tekst hebben maar dat eigenlijk niet hebben. Bestaat dat al? Zo niet, laat dan bij deze genoteerd zijn dat IK dat heb bedacht en dat ik daar RIJK mee ga worden. En inzichtvol en wijs. Maar vooral rijk.

Stap 3: pak de teksten erbij

Luister het volledige album door met de tekst erbij. Doe dat nog eens. Geniet van de totaal nieuwe beleving. Verbaas je over wat ze nu eigenlijk zingt. Wees ontroerd door haar prachtige manier van teksten schrijven, van met die woorden muziek te maken, van de trance waarin je belandt (of ben ik het alleen?) wanneer je in een van haar nummers kruipt.

Een paar voorbeelden die ik al dagen beurtelings in mijn hoofd blijf zingen, urenlang en die mij blijven ontroeren, hoe simpel de woorden ook zijn die bij mekaar staan:

van de winter wordt het koud

en als de sneeuw smelt

dan rij ik naar het zuiden

 

en ik kijk voor me uit kijk voor je uit

blijf bij me weg

ik verander nog steeds ik verander door en in cirkels

rond

 

Er is een zon vlakbij die boven ons langs gaat

Er is vlakbij een maan waaronder we door gaan

Ik ben er een beetje kapot van, op de best mogelijke manier. Ik hoop voor jou hetzelfde.

Wij denken dat jij deze artikels ook wel leuk gaat vinden

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

2 reacties op “Een volstrekt subjectief oordeel over Eefje De Visser en dat iedereen haar album ‘het is’ moet kopen en wel NU

 1. Kel schreef:

  Gedownload. Vanavond eerste sessie in de auto naar huis. Benieuwd! 🙂

  1. Sara Theunynck schreef:

   Ik heb haar vanmorgen nog eens helemaal beluisterd.
   Het is alsof ik mijn ziel een beetje gehydrateerd heb.
   (nodig met dit weer, alles is uitgedroogd!)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.