eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

DE WETTEN VAN FRANSE DORPJES

Sara Theunynck // donderdag, 4 augustus 2016


De wetten van Franse* dorpjes

Na twee weken te wonen in een Frans dorpje en veel heen-en-weer-gerij door andere Franse dorpjes en terrasjes doen in nog weer andere Franse dorpjes heb ik iets ontdekt. Franse dorpjes zijn onderhevig aan een aantal wetten. Die volgens mij in een stiekem Frans wetboek staan. Waar wij niks van mogen weten. Die vermoedelijk bedoeld zijn om alles nog AUTHENTIEKER, FRANSER en PITTORESKER te maken.

Wet 1: Er is geen onderscheid tussen je huis en het dorp

In Franse dorpjes zijn alle plekken van iedereen. Het is perfect normaal om was op te hangen tussen twee bomen op straat, aan een brug. Het is perfect normaal om een zwembadje voor de kinders te zetten op het dorpsplein. Het is perfect normaal om het hele dorp te zien als je tuin, je terras. Let op: zodra je het dorpje verlaat, is elk stukje grond van IEMAND. Meestal een kwaaie boer, die niet wil dat je aan zijn abrikozen/kersen/appelen zit.

Wet 2: Terrassen aan huizen zijn voor toeristen

Veel Franse huisjes in Franse dorpjes hebben een terras. Heb jij daar ooit al iemand op zien zitten? Een echte Franse dorpsbewoner? De toeristen, die zitten op hun terras, de échte mensen zitten ergens anders, vermoedelijk binnen in hun huis. Volgens mij spreken ze af: vanaf 1 juni mag niemand meer op zijn terras zitten, tot 1 september. Dan kan het weer.

Op ons ’toeristen’terras. NIEMAND anders zit op zijn terras. Wij wel, met chipkes en boeken en g&t.

Waar zijn jullie, Franse terraszitters? Waar?

Wet 3: Iedereen is familie van iedereen

Het lijkt alsof Franse dorpjes zijn samengesteld uit één, twee of maximaal drie families. Iedereen kent iedereen en kans is groot dat ze ook nog eens aan mekaar verwant zijn. Toch zie je nooit een gigantisch Fransdorpjesfamiliefeest. Terwijl dat perfect zou kunnen. Of misschien doen ze dat wel, maar dan vòòr 1 juni, het moment waarop ze afspreken dat ze hun echte zelf niet meer tonen. Ook zijn er geen spectaculaire genetische afwijkingen in Franse dorpjes, of toch niet op het eerste zicht. Er is dus wel een zeker gezond verstand over wie wel en niet babies mag maken met mekaar.

Wet 4: Wijn drinken kan eender wanneer

Wijn drinken om half tien ‘s ochtends is not a crime. Om twee uur ‘s middags al helemaal niet. Vanaf een bepaald uur is het eerder een crime om iets anders dan wijn te drinken.

Subwet: wijn is goedkoper dan water. Tenzij het water uit de kraan komt, dan is het meestal gratis. Maar zomaar gratis water uit de kraan kan niet. Gratis water uit de kraan komt bij iets anders, duur mineraal water of goedkope wijn. IK WEET WAT KIEZEN.

Is half elf ’s ochtends een slecht uur om wijn te drinken? Au contraire!

Proeven kan al vanaf 9 uur. En iedereen weet: proeven staat niet gelijk aan drinken.

Wet 5: Er is een klein aantal hangjongeren in het dorp

Ze zijn niet met veel. 2, 3, maximaal 4. Ze zien er verveeld uit, alsof ze het te warm hebben en alsof ze veel liever ergens anders zouden zijn. Ze hangen rond aan een of meerdere brommers. Je komt ze ook wel eens tegen op andere plekken in het dorp: ze werken in de bakker of staan achter de kassa in het winkeltje of bedienen in een van de twee cafés. Ook daar zien ze er uitermate verveeld uit. Ze dragen kleren die onze trends fashiongewijs ofwel ver vooruit ofwel enkele jaren achterop zijn. En die te warm zijn voor de tijd van het jaar.

Wet 6: er zijn lifters in de buurt van Franse dorpjes

Aan de in- en uitgangen van Franse dorpjes kom je vaak lifters tegen. Daar kan je vanop aan. Bij ons zijn lifters vaak jong, hebben ze een rugzak en een kartonnen bord met een bestemming. In Franse dorpjes kan iedereen een lifter zijn. Leeftijd, geslacht, algemene uitstraling, het maakt allemaal niet uit. Er zijn dan ook nauwelijks bussen. Liften is een volstrekt legitieme manier om je te verplaatsen. Lifters meenemen is dan ook een volstrekt interessante manier om meer te weten te komen over Franse dorpjes.

Lifter. Met drie honden. En groot muziekinstrument. Check.

Wet 7: Binnen de week vindt een van de volgende activiteiten plaats: fête votive, vide grenier, fête artisanale, fête de fruit, fête saint-étienne/jean/michel

Franse dorpjes staan in de zomer strak van de feesten. Misschien zijn dat de familiefeesten van elk van de drie families die in het dorpje wonen, vermomd als publieke aangelegenheid. Misschien zijn dat verzonnen feesten, die puur ter wille van het toeristisch gewin georganiseerd worden. Of misschien hebben Franse dorpjes gewoon veel plezier en veel zin in feest. Dat kan. Alles kan.

Wet 8: Er hangt nog/al kerstversiering in het dorp

Franse dorpjes zijn een beetje lui qua kerstversiering. Eens ze een goeie plek en een goeie versiering hebben gevonden, halen ze die niet meer weg. En kerstversiering is ook best subtiel, buiten het kerstseizoen, onaangestoken. Maar eens je erop begint te letten, is het gelijk een virus dat zich woest verspreid heeft.

Het plan was dat ik een Franse dorpjesbingoformulier zou maken, dat je zou kunnen afdrukken en gebruiken bij je route doorheen Franse dorpjes. Maar ik heb het te druk, met wijn drinken, worst eten en op het terras liggen. Sorry.

Te druk voor Franse dorpjesbingo. Sorry.

*Eigenlijk kan ik niet voor heel Frankrijk spreken. Eigenlijk zou dit stuk dus ‘wetten van dorpjes in de Drôme Provençale in een straal van 30km rond Bésignan’ moeten heten, maar dat klinkt zo lullig.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

3 reacties op “DE WETTEN VAN FRANSE DORPJES

  1. bentenge schreef:

    Leuk stukje !

  2. anna berg schreef:

    Helemaal info France.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.