eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

Ik ben een dagmens

Sara Theunynck // maandag, 5 september 2016


Op vakantie had ik wat tijd om na te denken. Om dingen eens van een andere kant te bekijken. In alle rust en zonder dat de vaatwasser nog uitgeladen moest worden. Of dat ik nog iets bij de post moest gaan ophalen.

En daar heb ik hét ontdekt.

Let op. Hier komt het. Je hebt ochtendmensen en avondmensen. Toch? Dat is wat er is. Je bent een van de twee. Dat zijn de keuzes.

Mijn leven lang al vraag ik mij af wat ik ben en nooit was ik zeker.

Ik kan redelijk makkelijk opstaan om zeven uur en redelijk makkelijk opblijven tot middernacht. Alles wat daarbuiten ligt, is ambetant.

Ik snap de mensen niet die om zes uur al op de markt staan. Of die in het weekend om tien voor zeven aan de bakker staan. Maar ook niet de mensen die om vier uur nog aan het shaken zijn. Of die om 2 uur enthousiast roepen: wie gaat er mee naar het volgende café!

En wat blijkt nu: ik ben geen van beide. Ik ben geen avondmens. Ik ben geen ochtendmens.


Je hoort het goed mensen, ik ben een dagmens.


Ik ben op mijn best tijdens de DAG. En nu vraag ik mij af, zijn er nog dagmensen? Of zijn de meeste mensen dagmensen en is dat daarom niet speciaal? En is dat de reden waarom we daar nooit over praten? Want, want, want, onze hele samenleving is wel afgesteld op de dag. Dus zouden we allemaal DAGMENSEN moeten zijn.

 

Wat zijn de gevolgen voor een dagmens?

 1. De beste uren van mijn dag zijn niet voor mij. Die zijn voor mijn werkgever. Niet voor mijn lief, niet voor mijzelf, nee, voor mijn werk.
 2. Ik lijk saai. Want de dag is mijn ding.
 3. Ik ben altijd als eerste door op feestjes of ik lig slapend op de zetel, dat kan ook. En dat wordt stilaan vervelend (vooral, omdat dit eigenlijk enkel aanvaard wordt als je ofwel een kind bent, of een kind hebt, en ik ben geen van beide).

Daarom, hier een oproep aan alle dagmensen onder jullie

Wie wil er in een groepke met mij, dagmensen onder elkaar? Als we samenkomen, is dat tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. Als het echt plezant is, kunnen we uitbreiden tot 1 uur ’s nachts. Daarna gaan we allemaal slapen en de volgende dag doen we het nog eens opnieuw? Watenkte?

Tags: , .
Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

6 reacties op “Ik ben een dagmens

 1. Rebecca schreef:

  Wederom voel ik mij helemaal in jullie kraam passen (een kraam dat na 7u00 op de markt staat althans). Leve de DAG-mensen! Leve de feestjes die al beginnen om 21uur. Awoe de goeie laatavondfilms die beginnen na 22u!

  1. Sara Theunynck schreef:

   Haha, een kraam dat pas na 7 uur op de markt staat. Dat is het beste idee ooit.

 2. Chani schreef:

  Jaaaaaaaaaaaaa! ik doe mee 🙂 (hoewel als het écht écht leuk is ik ook wel eens een nachtje door durf feesten. Maar dat gebeurt uiterst zelden. Tel ik dan nog mee?)

  1. Sara Theunynck schreef:

   Hee, we hebben ook uitzonderingen nodig om onze regel te bevestigen. Ik doe dat heel af en toe ook, als werkelijk àlle omstandigheden goed zitten. En leuk dat dat dan is.

 3. liese schreef:

  hehe, vrijdag moesten we naar een trouwfeest dat om 18u begon! Zalig toch! Anders zit je gewoon de hele vooravond te wachten om te vertrekken! En om 01u30 zaten we in ons nest!

  1. Sara Theunynck schreef:

   HIGH FIVE.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.