eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

11 dingen die deze zomer uniek maakten

Zita Theunynck // woensdag, 28 september 2016


Zomers zijn altijd mooi. Zomers zijn meestal memorabel, gewoon omdat het zo lang licht is, en er meer dag is, en er dus ook meer gebeurt. Maar deze zomer was me er eentje. Er gebeurden kleine en grote dingen. Maar 11 dingen in het bijzonder definieerden deze zomer, en al deze dingen gaan ervoor zorgen dat ik als 84-jarige eindeloos over deze zomer ga mijmeren. Ik zeg het nu al maar.

1.We brachten een bezoekje aan onze oma en vonden daar deze foto.

Screen Shot 2016-07-23 at 22.48.58

3 ONTDEKKINGEN:
A. ONZE VADER IS OOK OOIT EEN SULKY TWINTIGER GEWEEST.
B. ONZE VADER HEEFT OOIT HAAR GEHAD (écht haar).
C. ONZE VADER DROEG ADIDASEN.

 

2. Op een gewone zaterdag deze zomer was ik in onze wijk aan het wandelen. Ik passeer een zesjarig mollig Marokkaans meisje. En die steekt plots haar hand in de lucht, en zegt zeer cool ‘high five’. Ik geef ze een high five. Waarop zij heel erg luid ‘aaauw’ roept. Ik moet lachen, kijk achterom, stoere mollige zesjarige zit met haar hand te wapperen, haar oudere broer lacht naar mij. De broer en ik zijn ondertussen friends for life.

3. Onze zus heeft een mens op deze wereld gezet. Ze heet Mona, en ze heeft het schattigste paar beentjes en armpjes dat je je kan inbeelden. Een paar dingen die ik heb geleerd over babies: babies hebben geen kuiten. Dat is gewoon vel bij hen. Hoe gek is dat? Ze kunnen schaamteloos heel luide protten laten in het openbaar, en iedereen vindt dat schattig (of tenminste grappig). Hun poep lijkt op die van 84-jarige oudjes: verrimpeld, langwerpig, een beetje uitgezakt (of misschien is dat enkel Mona haar poep).
Ze kan momenteel nog niet praten. Maar we denken dat ze veel te vertellen gaat hebben.

4. Ik heb deze zomer vaak een spuitwater besteld, en één keer kreeg ik dat geserveerd met een rietje en een stukske citroen.  En een wereld van verschil, zeg ik u. Hands on, beste spuitwater van de zomer.

5. Sara is ten huwelijk gevraagd*. Dat was redelijk speciaal.

Wacht, ik neem je even mee. Stel je voor. Je bent een man, en je bent een lieve monoloog aan het houden voor je toekomstige verloofde, die gaat leiden naar een hoogtepunt: het aanzoek. Maar je toekomstige verloofde heeft dit niet door. Ze onderbreekt je mooi op voorhand geoefende monoloog. Het wordt dus eigenlijk meer een gesprek over jullie relatie. En dan begint ze over oude mannen en een brommertje, zo wordt het een gesprek over een oud mannetje met een brommertje. Op het einde zeg je toch maar dat al deze dingen ervoor zorgen dat je met haar wil trouwen (want dat had je geoefend). Zo is het aanzoek ongeveer gegaan, denk ik.
Stan, je bent ongelofelijk. Please, trouw met mijn zus en blijf getrouwd. Ze vindt nooit nog iemand die dit allemaal zou doorstaan.

6. Ik heb voor het eerst in ons huis een muis ontdekt. En die had gewoon het lef om door onze living te lopen voor mijn ogen. Dat er een muis zit tot daar aan toe, maar dat ze zichzelf mobiliseert voor mijn ogen: dat vind ik echt griezelig en ongehoord. Ik heb meteen mijn troepen proberen te mobiliseren. Maar dat was moeilijk, want het lief was onbereikbaar. Zie deze wanhopige noodkreet op gmailchat (ja, wij gebruiken dat nog, dat is de max).

Screen Shot 2016-07-23 at 23.03.49
‘dat is toch niet erg hé?’ en ‘mag ik die daar laten zitten?’: zeer triestig dat dit mijn eerste bedenkingen zijn.
Een beetje teleurgesteld in mezelf, om eerlijk te zijn.

7. Sara heeft haar tand laten ontzenuwen op een mooie zonnige zomerdag, net voor we naar Amsterdam vertrokken. En toen kon ze geen duckface meer doen. Het leven mocht toen even eindigen. Zo mooi was het.
IMG_4367

8. Ik heb dit boek gelezen.

tuesdays-with-morrie
Ik was er niet goed van. Ik weet niet wat ik kan zeggen om jullie duidelijk te maken hoe bijzonder het boek is, of hoe mooi ik het vond, of hoe schattig en wijs Morrie is. Ik kan alleen met zeer zachte, en toch resolute aandrang zeggen dat je het moet lezen. Of nee, je mag het lezen. Dat is nog beter. (het is amper 188 pagina’s in klein formaat. Dus dat zijn minder pagina’s in groot formaat, dus het is eigenlijk gewoon een mooi, lang artikel).

9. Facebook heeft dit gezegd over mijn vriendschap met Erlin Theunynck (onze andere zus én zielsverwant). Ok, het is Facebook én die zeggen dat over alle vriendschappen. Maar eerlijk, het kon mij niet schelen. Want ik vond dat schoon. Gewoon omdat het waar is. Wij vinden elkaar echt kei vaak leuk.

Screen Shot 2016-08-29 at 10.21.40

Erlin baby, ik vind jou echt de max leuk.

10. Ik heb deze zomer veel zever gehad met de bank. Kaart verloren. Cardstop vertelde dat ik een nieuwe zou opgestuurd krijgen. Forward naar twee weken later. Nog geen kaart. Nog eens twee weken later: nog geen kaart (dat is dus een maand zonder bankkaart). Dus uiteindelijk ga ik naar mijn kantoor. Mijn kantoor is niet open. Ik kan enkel binnen op afspraak. Dus met hangende schouders ga ik dan maar naar het kantoor op de Meir dat doorlopend geopend is (HOERA VOOR EEN BANKKANTOOR DAT DOORLOPENDE OPENINGSUREN HEEFT). En daar tref ik aan de balie: Pierre Boulanger (de naam die ik als 12-jarige zeker gegeven zou hebben aan de bakker in mijn eigen geschreven toneelstuk). Pierre Boulanger is rustig, heeft ervaring. Hij bestelt de kaart nog eens. Hij geeft me een voorlopige kaart mee. Hij zegt dat ik de volgende keer bij hem moet komen. Hij vraagt of ‘de Meir’ mijn kantoor is, want dan kan hij alles voor mij doen. Ik zeg ‘nee’. En dan, ‘ik wilde dat dit mijn kantoor was’. En hij lacht. Hartjes voor Pierre Boulanger, ik wens alle bankkantoren van de wereld een Pierre Boulanger.

11. Ik ben getrouwd* met mijn lief: de mooiste,  liefste, grappigste, zachtste man van de hele wereld. Dat is heel erg gek. Ik voel me een beetje 46-jarige vrouw, maar misschien was ik dat altijd wel al een beetje. Dus dat is niet erg. Waar ik wel mee worstel, is: mag ik nog blijven zeggen dat ik een ‘lief’ heb? Want zeg nu zelf: ‘mijn man’ of ‘mijn echtgenoot’ dat klinkt wel hééél 46-jarig. Daar ben ik precies toch nog niet klaar voor. Verder is getrouwd zijn de bom. Maar goed, we zijn nu 2 weken ver. Misschien is het nog wat voorbarig om grootse uitspraken te doen. Ik kom er over een jaar of 17 op terug.

*Ik weet het, wij lijken MEGA TRADITIONELE MEISJES. Ik weet niet wat het is, maar op een of andere manier trekken wij mannen aan die ons out of the blue ten huwelijk vragen. Hier blijft het niet bij. We spitten het voor jullie uit tot op het bot. Beloofd.

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

12 reacties op “11 dingen die deze zomer uniek maakten

 1. Liese schreef:

  Best summer ever!

  1. Zita Theunynck schreef:

   ja hé! 🙂

 2. johannaowlette schreef:

  wauw, wat een zomer! een nichtje, een verloving en een huwelijk. alle ingrediënten voor een tv-serie. Zelf nog het sub-genre bedenken… The Sopranos? Modern Family? The Nanny?

  1. Zita Theunynck schreef:

   We denken na over een tv-reeks. we houden je op de hoogte. 🙂

 3. Caro schreef:

  Puntje 11. Neem het van mij als ervaringsdeskundige aan liefke, vriendje, mijn huisgenoot … dat moet kunnen. 4ever!!! 🙂

  1. Zita Theunynck schreef:

   YES!!

 4. Tatjana schreef:

  Pierre Boulanger is echt de max! Die man maakt altijd mijn dag als ik naar de bank moet.
  Jullie hebben een zalige blog trouwens. Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik jullie posts lees.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Jeuj, nog een Pierre Boulanger fan! We kunnen een soort van club oprichten waarbij we triestige mensen blij maken door hen naar Pierre Boulanger te sturen. 🙂

 5. Sarahdise schreef:

  Klinkt als een topzomer! Ik vind dat ook echt wennen… “mijn man” of “mijn echtgenoot” dat klinkt zo ongelofelijk… oud! En volwassen enal…

  1. Zita Theunynck schreef:

   Ja, en volwassen zijn, dat is voor mensen die echt nog veel ouder zijn dan ons. hé?

 6. Lies schreef:

  Hahaha Pierre Boulanger. Zo schoon.

  Ik hoop dat ik later zo cool word als jullie. Ik heb ook zussen en een halve blog, dus dat is al een goed begin.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Jij wordt later gegarandeerd zo cool als ons. Zussen hebben is een plus. Een halve blog is zoveel meer dan geen blog. Vuistje!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.