eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

“DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.”

Zita Theunynck // woensdag, 5 oktober 2016


Ik weet het, dat klinkt een tikje radicaal, redelijk conservatief en ook wat lichtzinnig, gezien het feit dat we zoveel te danken hebben aan onderzoek en al.

En toch neem ik ze niet terug, deze woorden.
(enkel misschien voor de mensen die onderzoek doen naar de genezing van allerlei erge ziektes en manieren om duurzaam met onze wereld om te gaan. Doe gerust voort gasten, het is niet tegen jullie).

 


Ik blijf erbij:

“DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.”


Toegegeven, ik heb ook al wel eens gedacht dat we gewoon moesten stoppen met dat internet. Maar ik besef dat dat in een opwelling was. Deze uitspraak is dat niet. Niet helemaal. Ik ben hier ergens diep in het binnenste van mijn ziel echt van overtuigd.

 

Laat me even uitleggen hoe het zover is gekomen dat ik denk dat onze wereld en vooral wij -de mensheid-  beter af zijn als iedereen gewoon efkes zou stoppen met dingen te onderzoeken. En daarvoor krijgen jullie een verslag van het moment waarop en de reden waarom ik die uitspraak deed, in een gesprek met Sara.

Sara: ‘Weet ge wat ik vandaag las? Blijkbaar is veel water drinken helemaal niet goed voor ons lichaam.

Ik (Zita): ‘Wat?’

Sara: ‘Veel water drinken, het is niet gezond. Die richtlijn dat we minstens 1,5 liter water per dag moet drinken, liefst 2 liter als het kan. Enfin, dat ding: hoe meer we drinken hoe beter, omdat we dan een soort van zotte zelfreinigende, eeuwig gezonde machine zouden worden, zolang we voldoende water dronken. Dat. Ze nemen dat terug.’

Ik: ’WAT?’
En ik zeg gewoon ‘WAT’, maar mijn hoofd ONTPLOFT.

ZO.

ontploft

Want ik kan hier echt NIET BIJ. Niet dit ook nog. Ik heb al veel willen aanvaarden. Dat melk toch niet goed is. Dat we door suikers niet alleen dik maar ook sneller oud wordenDat sporten in de sporten in de stad ongezonder is dan niet-sporten in de stad. Dat broccoli goed is tegen kanker en Alzheimer en waarschijnlijk tegen nog duizend ziektes die ik gelukkig nog niet ken (en hoewel mijn maag en darmen het heel moeilijk hebben met broccoli, heb ik tegen de sterren op broccoli zitten eten).
Enfin, ik heb het allemaal proberen aanvaarden.
Ook al beweerden ze de week nadien dat melk toch goed was met al die calcium.
Ook al zeiden ze eerst dat vetten niet goed waren, en veranderden ze in alle producten de vetten door suikers. En veranderden ze een paar jaar later GEWOON VAN GEDACHT. ‘Oeps, gasten, het is omgekeerd. Vet is goed. Van suiker gaat ge dood. Sorry’.
Om maar te zeggen: hier zit een heel verward aapje over wat ze nu moest doen. En de emmer van dat aapje wat betreft richtlijnen voor gezond zijn, zit vol. (Ik ben dat aapje) Dus nee, dit kan er echt niet bij. Snapt ge?

Sara gaat rustig verder met haar uitleg, want ze weet niet dat mijn hoofd ondertussen al ontploft is: ‘Enfin, ze zijn dus niet meer zeker of veel water drinken wel gezond is. Blijkbaar drinken we allemaal te veel. Constant drinken is, en Zita, hou u vast, dit voelt ge niet aankomen: constante stress voor ons lichaam. Ons lichaam begrijpt niets van drinken zonder dorst. Want onze maag moet zich telkens voorbereiden als er water aankomt. Het lichaam weet immers niet of het gezond water zal zijn of water dat uit een vieze beek vol bacteriën komt, dus het zet ons immuunsysteem aan het werk telkens als we drinken. En dat vraagt energie, maat. Dus daarom eigenlijk mogen we enkel drinken als we heel veel dorst hebben (‘ik heb vijf uur in de woestijn gewandeld’ dorst). En misschien moet zelfs dat niet. Dat heb ik niet helemaal begrepen.

Ik: KOMAAN MAAR HOE MOETEN WE NU NOG WETEN WAT GOED IS? (boos)
Dat kunnen ze toch niet maken (triest)?!
ALS ZELFS WATER DRINKEN NIET MEER GOED IS?? (compleet de weg kwijt)

Sara: Ik weet het. Het is teleurstellend.

En toen heb ik hét gezegd:

“DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.”

Ik weet het, dat is een tikje radicaal, redelijk conservatief en ook wat lichtzinnig. Maar wat ik bedoelde was:

Laten we allemaal gewoon even leven, gewoon leven, en van alles een beetje doen ofzo. Hopelijk komt het dan goed. En anders hebben we ondertussen toch maar lekker volle melk kunnen drinken, en een koekske met suiker kunnen eten, en een eike kunnen opsmikkelen dat gebakken is een pan die druipt van de boter, en kunnen joggen in het park in de stad naast de snelweg en daar deugd van gehad. Ok?

Ik weet dat mensen niet kunnen (laat staan moeten) stoppen met onderzoek doen, zoals we ook niet kunnen stoppen met dat internet. Maar ik ga gewoon efkes stoppen met het onderzoek te lezen en ik ga meer leven. Als ge in mijn clubke wilt, ge zijt welkom. De club is een soort work in progress, en alle leden zijn dat ook.

Voorlopig zijn dit onze voorwaarden.
Wij doen ALLES.
Maar met mate.
Als dat lukt.
Anders misschien ook niet.

 

 

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

4 reacties op ““DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.”

 1. Aline schreef:

  Als ge moeilijke darmen hebt zou ik vooral NIET stoppen met water drinken. Dan krijgt ge constipatie. En dat is niet leuk. Groetjes van een ervaringsdeskundige.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Dat is zo!

 2. De Zuster Van schreef:

  Dank u hiervoor! Eindelijk nog eens gezond verstand aan het woord.

  1. Zita Theunynck schreef:

   <3

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.