eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

De nacht is lang en bang

Sara Theunynck // maandag, 14 november 2016


Onlangs was emoshit.be ‘under bruteforce attack’. Een of andere cyberbot was bezig om met alle mogelijke logingegevens die het kon bedenken om in te breken op onze website. Dat klinkt ernstig, toch? Maar op zich is het niet zo erg.

Zo is het ook met mijn hersens in de nacht. Tegenwoordig word ik vaak wakker in het midden van de nacht of vroeg ’s ochtends. Heel soms val ik dan gewoon opnieuw in slaap. Heel vaak niet. En wanneer ik niet in slaap val, schiet mijn brein in gang en vallen mijn gedachten mij aan. Zo voelt het: bruteforce attack op mijn hersenen. Ernstig, toch?

Maar als het ochtend is, lijkt alles relatief en lijk ik een idioot dat ik slaap verloor aan dingen die helemaal niet zo erg zijn.

Er is dus een grote kloof tussen de overdagSara en de nachtSara.
De nachtSara is een extreme pessimist, die van 1 onbetaalde factuur het volgende slechte Vijftv-drama kan maken: ‘ons water wordt afgesloten, er staat een gerechtsdeurwaarder aan de deur en we worden buitengegooid en waarschijnlijk heb ik ook vroegtijdige alzheimer want ik vergeet facturen te betalen’.
nachtsara
DagSara betaalt dan gewoon de factuur met aanmaningskosten van 7 euro en denkt: dat had ook een G&T kunnen zijn, die 7 euro, Theunynck, herpakken.

dagsara

Bange nachtSara kan soms maanden verdwijnen. Wanneer ik goed in mijn vel zit, is de kloof tussen de dag en de nacht niet zo groot. Voel ik me gestresseerd, niet in mijn plooi of ongelukkig, dan is bange nachtSara er haast elke nacht. En dat is frustrerend. Want in die periodes dat ik me al ongelukkig voel, heb ik eigenlijk nood aan veel én goeie slaap, niet aan constante nachtelijke flip-outs.

Ondertussen heb ik wel met bange nachtSara leren leven. En ik heb een paar trucjes die mij helpen om toch weer in slaap te vallen. En die deel ik dan ook maar, want wie weet lezen hier nog bange nachtmensen mee. En die weten net als ik dat de bange nacht lang duurt. En heel donker. En diepdroef.

 1. Beslissen wat ik de volgende dag ga aandoen. Ja, ik besef dat dat heel ‘Clueless‘ klinkt, maar voor mij durft dat al eens werken. In mijn hoofd door mijn kleerkast gaan en een goeie combo bedenken voor de volgende dag.
 2. Tegen mijn lief kruipen en proberen mee te ademen met hem. Wat moeilijk is. Maar daardoor ook afleidt en dus ook wel durft werken.
 3. Door Instagram scrollen. Ik begin daar alleen aan als ik mijn andere trucskes al geprobeerd heb, want er is ook iets heel deprimerends aan het licht van een smartphone in het midden van de nacht. Maar als het echt grote paniek is: scrollen door Instagram, hoe banaler hoe liever, hoe meer oppervlakkige leeghoofdige gewoonheid van het leven, hoe beter.
 4. In extreme gevallen: opstaan en een lijstje maken van alle dingen die mij bruteforce attack-gewijs aanvallen. Mijn ervaring leert mij dat eens je die dingen op papier ziet staan, ze al minder erg zijn. Je kan ze zo herleiden tot hun ware proporties, zonder overdreven drama. Een beetje zoals je je aartsvijand naakt voorstellen. Dan is het ook maar gewoon een mens, met schaamhaar en putjesvlees en billen.

Wat ik écht graag zou willen, is bange nachtSara naar de eeuwige jachtvelden verbannen, maar daar ben ik nog niet. Als iemand daar truken voor heeft, hoor ik ze graag.

 

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

3 reacties op “De nacht is lang en bang

 1. Lotte schreef:

  Fijn lezen was dit. Nog twee ideetjes hier:
  Leer je lief de mini-massage aan van Leen Huysman, of wat zij ook grappend het ‘afstoffen’ noemt. Op vijf minuten zakt alles op z’n plaats en krijg je een shot ‘vertrouwen in het leven’. (Geen vertrouwen van het cognitieve soort, maar dat diepe gevoel dat het oké is, hier en nu). Gewoon rechtstaand met je kleren of pyjama aan.
  http://betopia.be/Mini_Massage (individuele sessie kan ook)
  Of nog zoiets fysiek: je hand (of je lief zijn hand) op je heiligbeen leggen. Vijf of tien minuten, terwijl je ligt, zit of staat. Je heiligbeen is de plek waar je veiligheid ervaart.

  1. Lotte schreef:

   …en je lief heeft als bonus dat jij het ook bij hem kan doen. Het kost trouwens helemaal niet veel moeite, dat afstoffen. Selling points die ik ook nog efkes wil meegeven.

   1. Sara Theunynck schreef:

    Ik wil dat leren. Het klinkt magisch. Veilig is wat ik nodig heb ’s nachts. Overdag avontuur en spanning, ’s nachts veiligheid :).

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.