eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

De 10 podcasts waarvan we wilden dat we ze nog niet gehoord hadden.

Zita en Sara // donderdag, 22 december 2016


Ooh. Podcasts.
Wij voelen daar veel liefde voor.
Want, hoewel wij keigraag lezen, want boeken zijn de max. Soms is lezen gewoon moeilijk.
Omdat je onderweg bent, en op de fiets een boek lezen, is zelfs voor ons een brug te ver.
Omdat je te moe bent om zelfs gewoon die ongenuanceerde sensatiebeluste boventitels in de Dag Allemaal te lezen.
Omdat je soms fysiek niet in staat bent om een boek vast te houden, al ben je gewoon thuis (tijdens het koken, schilderen, was ophangen, stofzuigen…).

Dan zijn podcasts de max. Want podcasts zijn eigenlijk gewoon verhalen waarvoor je geen ogen en handen nodig hebt.
En ze zijn ook een soort van stimulans om toch buiten te komen: te gaan joggen, te wandelen naar uw werk, naar de winkel te gaan…

Hier zijn onze favorieten. Diegene waarvan we wilden dat we ze nog niet gehoord hadden.
Ge krijgt ze gewoon. Omdat het winter is. Omdat het bijna kerst is, en deze podcasts (in onze bescheiden mening) schoner zijn dan de meeste cadeau’s (of pakweg 90% van alle cadeau’s). Omdat wij jullie graag zien.

1. SERIAL
Hoe goed vinden wij Serial op een schaal van 1 tot 100?
Goeie vraag. Wij zeggen 115, minstens. Beter dan Beyoncé haar butmove in 7/11 (en die is echt van een EPISCH niveau).
Het was voor ons allebei onze podcast-ontmaagding. Het was zo goed dat we niet begrepen dat we  al een leven lang ZONDER PODCASTS hadden geleefd. We zijn allebei door een fase gegaan waarbij we efkes niks ander meer wilde doen dan een hele dag door de straten van Antwerpen wandelen en naar podcasts luisteren (terwijl ge natuurlijk ook nog moet gaan werken, eten en slapen natuurlijk). Zita maakte omwegen naar het werk, gewoon om te kunen blijven luisteren. Sara hoopte op vertraging met de trein. Serieus. Zo spannend en intigrerend is het en het grijpt u naar de keel en laat u niet meer los (maar dan positief hé). 


2. WOMEN OF THE HOUR

Lena Dunham en haar vriendinnen praten over allemaal leuke dingen. Veel lachen. Veel te weten komen. Veel luisteren. Een warm hart. Vooral het item van Emma Stone en die oude vrouw-wiens-naam-ik-efkes-vergeten-ben, in reeks 1. Daar kunnen wij uren naar luisteren. Hier, deze aflevering is een goeie.

 

3. DEAR SUGAR

Cheryl Strayed van dat boek ‘Wild’ dat ook verfilmd is met Reese Witherspoon in de hoofdrol geeft samen met Steve Almond (die altijd V-neck truien draagt) advies. Over de liefde en het leven en je familie. En geld. Over Alles eigenlijk. Het goede is dat ze geen officiële therapeuten zijn. Ze hebben buiten het feit dat ze veel shit hebben meegemaakt in hun leven, geen enkele officiële aanspraak op het oplossen van miserie, en dat maakt het heerlijk.

 

4. THE LONGEST SHORTEST TIME

Deze podcast gaat over moederschap. Ok, wij zijn geen mamatjes maar wij kennen wel mama’s, die vanalles meemaken. Dus mogen wij daar ook naar luisteren. Alle thema’s worden aangehaald. Geen taboes. Veel vrouwen, veel verschillende aanpakken van moederschap. Oké, er is een crazy aflevering van een mama die haar kind van 8 maanden nog voor ELK DUTJE een uur lang in slaap sust door het klopjes op haar poep te geven, terwijl ze met haar rug gebogen staat over haar bed, en deze baby slaapt dan drie kwartier, en ze omschrijft dit als een OVERWINNING. En dan denken wij: seriously, are you kidding me, want daar worden wij als vrouwen die twijfelen over het moederschap  niet bepaald door gerustgesteld, maar hey, het is wel eerlijk. En sowieso een vuistje voor alle moeders.

5. MYSTERY SHOW

De aflevering van Britney Spears. Please. Gewoon luisteren. Ge gaat het tof vinden. Ge gaat lachen. Beloofd. Ok, Starlee heeft een raar stemmetje, maar je gaat dat op de duur niet meer raar vinden en zelfs een beetje schattig.

 

6. MODERN LOVE. THE PODCAST.

Allemaal essays over liefde, voorgelezen door extreem goeie stemmen. Zo goed. Liefde is schoon, liefde is hard, liefde is om van te bleiten. En ook, als de host Megna Chuckrabardi heet, dan kan het toch al niet meer misgaan. Toch?

 

7. REPLY ALL

Grappige jongens, die veel met zichzelf lachen. En zotte dingen ontdekken over het internet. En die ook een zalige rubriek hebben (Yes Yes No), waarbij ze rare/onbegrijpelijke tweets voorlezen en dan allemaal moeten zeggen of ze de tweet snappen of niet. En kijk hier, een aantal van hun beste afleveringen staan hier al opgelijst door iemand anders. Goed bezig, andere iemand.

 

8. THIS AMERICAN LIFE

Dat is gelijk de vader van alle podcasts. Ook al omdat het een van de oudste podcasts ever is. Maar jong, dat is zo goed. Elke week een aflevering van een uur. Dat is perfect om treinreizen te overleven, een serieuze jogtocht te ondernemen of gewoon in uw bedje te liggen luisteren. Elke week gaat het over 1 thema en daarover krijg je dan drie verhalen. Van de beste podcastmakers ter wereld.

Luister eens naar deze,  of deze en zeker naar deze.

 

9. RADIOLAB

Radiolab gaat vaak over de moeilijke dingen van het leven (althans voor ons): wiskunde, wetenschappelijke problemen of oplossingen voor die problemen, medische aandoeningen, MAAR het is altijd het verhaal dat centraal staat. En wij snappen het altijd. Het gaat altijd over nieuwsgierigheid en over mensen. Zoals deze over een meisje dat niet bestaat. Serieus.

 

10. SAVAGE LOVECAST

Het is alsof je als volwassene opnieuw de seks-rubriek van de Fancy leest, maar deze keer is hij eindelijk voor jou bedoeld, en klopt hij ook met jouw ervaringen. En soms ook niet, soms denk je: wow, zijn er echt mensen die dat doen? Maar ook dat is interessant.

11. EN JIJ EN JIJ EN JIJ?
Heb jij nog podcasts die we niet kennen? Wij hebben nood aan nieuwe goede dingen. Want wij zijn veel onderweg, en er kunnen nooit genoeg goede podcasts in ons leven zijn. <3

Zita en Sara

Over Zita en Sara

8 reacties op “De 10 podcasts waarvan we wilden dat we ze nog niet gehoord hadden.

 1. Johan schreef:

  Ik luister best wel eens graag naar https://soundcloud.com/rudifreddieshow, waar Jesse Frederik en Rutger Bregman een goed gesprek hebben over iets dat ze belangrijk of relevant vinden.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Wow. Klinkt goed.

 2. Inge schreef:

  Enkele tips: The Heart, 99% Invisible en Mastertrack!

  1. Sara Theunynck schreef:

   The Heart én 99% Invisible luister ik al. Ze haalden de top10 niet, maar ze hebben wel abonnementsstatus op mijn telefoon :-).

 3. Ine schreef:

  Snap Judgment! Love + Radio! (En “On Being” is niet veel meer dan een uitgezonden interview, maar vaak zijn ’t heel mooie gesprekken met erg interessante gasten.)

  1. Zita Theunynck schreef:

   Ine Verhaert. DAnk u! Uw oordeel is veel waard. (prettig feesten en al ook. xx)

 4. Veronika schreef:

  Interessante tips! Ik luister naar de The Modern Art Notes Podcast… Boeiende interviews door Tyler Green

  1. Sara Theunynck schreef:

   Die ga ik zoeken. Danku voor de tip!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.