eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

De tien boeken waarvan ik wilde dat ik ze nog niet gelezen had

Zita Theunynck // donderdag, 19 januari 2017


De tien boeken waarvan ik wilde dat ik ze nog niet gelezen had. Omdat ik ze dan nu voor de eerste keer kon lezen.

Het is nog steeds zomer. Dat valt al mee ( maar ik waarschuw u: hold on for dear life aan de zomer, want sebiet is ze weer weg). In ieder geval: zomer is vakantietijd. En vakantietijd is leestijd. Bij voorkeur in een hangmat die hangt tussen twee olijfbomen op de top van een klein bergje in Toscane (zoals toevallig hierboven afgebeeld). Maar ergens anders is ook goed hoor. Het gaat natuurlijk om het lezen van die boeken.

Boeken zijn zo hard onderschat
Dus hierbij een onbeschaamd pleidooi, voor boeken die uw leven gaan veranderen. Nee, echt waar. Stop allemaal met die Pokémon Go en lees deze boeken. Het wordt een feestje. Voilà, de meest subjectieve uitspraak van deze vakantie is alweer gebeurd en ze komt van mij.  Ik ga er niet meer woorden aan vuil maken, dat doen die boeken wel voor mij.

Hier gaan we.

1.We’re all completely besides ourselves van Karen Joy Fowler.
Ik heb er hier al heel veel lovende woorden aan vuil gemaakt, maar ik zeg het graag nog eens: schoon. schoon. schoon. En verrassend. Maar echt schoon. En een ongelofelijk verhaal. Oh ja, grappig, dat ook soms. Ik kan er niet veel concreets over vertellen, dat merk je wel, want dan is de plot van het boek verklapt en dat zou ergerlijk zijn, maar lees het en we praten verder.

2.Yes Please van Amy Poehler.

Gewoon omdat het Amy Poehler is, omdat ik met haar zou trouwen in een wereld waarin ik voor de vrouwen was en zij ook, en wanneer je in die wereld gewoon eenzijdig kon beslissen met wie je zou trouwen. Er is een hoofdstuk dat ‘Humping Justin Timberlake heet’, just saying.
IMG_0838
Ik heb nogal de neiging hartjes te tekenen bij zinnen die ik grappig en mooi vind. Zoals je ziet, liep dit ‘hartjes zetten’ bij Amy serieus uit de hand. Het ziet eruit alsof een fruitvliegjesplaag is neergedaald op deze pagina, vind ik nu.
In dezelfde categorie. ‘Bossy pants’ van Tina Fey. Sorry, ik heb een fascinatie voor Tina Fey. En na dit boek leek het alsof we beste vriendinnen zijn. Als je luidop wil lachen met een boek, moet je dit boek lezen.

3. Wild van Sheryl Strayed
Voor mensen met een wild hart zoals jij, you know who you are (als je het toevallig kan lezen als je op road trip bent door California, dat is een plusje, maar zeker niet vereist). Ja, daar is nu een film van. Maar lees het boek please.

4. We were liars van E. Lockhart
Het pakt u vast en laat u niet meer los (een beetje zoals deze luiaard en die paal).
luiaard

 

 

 

 

 

 

Nee serieus, het is pakkend, én spannend, én zomers, én schoon: om niet meer neer te leggen tot je het uit hebt.

5. One day van David Nichols
Een klassieker die ik werkelijk iedereen van het vrouwelijke geslacht aanraad én verder ook iedereen van het mannelijke geslacht. Ik heb nog nooit teleurgestelde reacties gehad (ik zeg het maar).

6. Tonio van A.F.th.van der heijden.
De requiemroman dat van der heijden schreef voor zijn zoon, Tonio. Ik vond dit prachtig, doodeng en hartverscheurend. En ik bedoel dat echt zoals het er staat. Maar ik ben blij dat ik het gelezen hebt. Ik huil vaak en snél, maar ik denk oprecht dat dit het boek is waarbij ik het meeste ooit heb moeten huilen (zo triestig schoon is het). Je gaat al je geliefden weer zien zien en dankbaar zijn voor alle kleine dingen.

7.The book thief van Markus Zusak.
Het is jaren geleden dat ik hem gelezen heb. Ik kan je dus niet meer exact vertellen wat er gebeurde (dat zou ook saai zijn, want Markus kan dat beter dan ik, obviously). Ik weet alleen nog heel goed dat ik dit boek aan iedereen wilde aanraden én voor heel de wereld een exemplaar wilde kopen. Echt. Het MOET dus goed zijn (want ik denk dat écht maar heel af en toe).

8. Things the grandchildren should know van Mark Oliver Everett.
Je kent hem misschien als (de man achter) Eels, de muzikant met gekke nummers als ‘Susan’s House’.

Hij heeft een zot leven gehad met meer drama dan in alle reeksen van Grey’s Anatomy tezamen. Ik meen het, ik dacht echt dat enkel mensen in de films zoveel shit kunnen meemaken. Maar wat echt zot is: hoe prachtig E. daarover schrijft. Man.
Waarschuwing: na het boek ga je ook al zijn muziek opnieuw willen beluisteren. ‘Susan’s House’ is nooit meer hetzelfde.

9. The Help van Kathryn Stockett
Ik heb dit boek in een Londense hotelkamer gelezen, terwijl ik ruzie had met mijn lief, omdat we in Londen waren, maar we eigenlijk de helft van de tijd opgesloten zaten in een bruine jaren ’60 hotelkamer voor heel kleine mensen (waarvan we op voorhand dachten dat het een paleis zou zijn) omdat het lief nog moest werken. En ik werd gefrustreerd omdat hij zelfs op vakantie graag werkte. En ik had dat gevoel helemaal niet (duh! het is vakantie. Nu besef ik dat mijn gevoelens normaal waren). Ik voelde me volledig gefaald in het leven. En dan was er The Help. Ik vond het een prachtig boek en het hielp me vergeten dat ik op een midget-size  bed zat met een bruine sprei met vuilgele bloemen naast een tapijt vol rare vlekken. Het nam me mee naar Jackson in de jaren ’60 en dat was een ongelofelijk ervaring (huilen dus). Ik ben daarna met het lief naar de film gaan kijken. Weer huilen.

10.The fault in our stars van John Green.
Het is een tienerboek. Het is voor meisjes. Het is ongelofelijk zeemzoeterig. Kan allemaal zijn. Maar ik wou dat ik het nog 1.000 keer voor de eerste keer kon lezen, echt waar.

 

TIJD VOOR EEN UPDATE.
WANT HAD IK ECHT WERKELIJK OOIT GEDACHT DAT IK DEZE LIJST ZOU KUNNEN BEPERKEN TOT 10 BOEKEN?
DAT IS ABSURD.
DAT IS VERDER OOK EEN SCHANDE VOOR ALLE MOOIE BOEKEN OP DEZE WERELD.
DUS DAAROM GOOI IK ER NU NOG EEN PAAR BIJ.

11. A litte life van Hanya Yanagihara
Dit was een tip van één van onze prachtige lezers (dat zijn jullie, prachtige lezers én wezens).
AMAI. Wow. Ik had dit niet zien aankomen. Dit is een boek om vast te pakken en nooit meer weg te leggen, en al het water dat in uw lichaam zit (en ons lichaam bestaat blijkbaar uit 50% water ofzo, dus dat is bij mij meer dan 30 kilo aan water), eruit te blijten alsof uw leven ervan afhangt. Een boek waarbij je zoveel liefde voor het hoofdpersonage voelt, dat ge u begint af te vragen, of het nu over een echte persoon in uw leven gaat of was dit nu gewoon een boek?
Het enige nadeel. Nadien heb je een mega groot ‘a little life’ gat in uw leven, dat je niet gevuld krijgt. En bij elk boek denkt ge: ‘bwa, dat is wel oké, maar het is toch A little life niet’.

12. Het smelt van Lize Spit.
Omdat er een scène inzit waarin het hoofdpersonage met haar kleurdoos van Bruynzeel een tent maakt door de 2 buitenste potloden omhoog te zetten. Omdat haar zusje in haar eentje monopolie speelt. Omdat de lesbische vriendin van de juf zwarte piet moet spelen omdat ze dikke lippen en krullen heeft. Dat en omwille van de geniale opbouw en, prachtige zinnen, en oorverdovende ontknoping natuurlijk. En de dreiging, de beklijvende dreiging.

13. Hyperbole and a half van Allie Brosh.
Wat kan ik nog zeggen? Ik wou dat ik Allie Brosh kon ontmoeten en haar heel even aanraken. Ik heb dat doorgaans niet met auteurs. Zo goed is dit boek. Ik ga nog één ding zeggen of beter ik ga exact de raad herhalen die ervoor zorgde dat ik dit boek bestelde: ‘Ga nu naar bol.com (of naar een echte boekenwinkel, nog beter) en bestel het. Je hoeft geen seconde te twijfelen, want je gaat er geen seconde spijt van hebben’.Dat waren ze: de 16 boeken die mijn leven veranderde. Ga, lees en zeg het voort.

14. Dept. Of Speculation van Jenny Offhill
Mooi. Rauw. Prachtig. Hartverscheurend. Destructief triestig.
Hier heb ik er al een half boek over geschreven, dus daarmee is het allemaal al wel gezegd. Eén tip: het is een boek voor de melancholische paardjes onder ons (de rest denkt sowieso 90 % van de tijd: WAAR GAAT DEES OVER??).

15. The First Bad Man van Miranda July
Het is één van de mafste boeken dat ik in mijn leven heb gelezen, maar het is wel maf goed, als je houdt van maf tenminste (ok, sorry hier hebben jullie echt heel weinig aan). Enfin, laten we het zo zeggen: als je niet houdt van rare dingen, én je nooit dromt dat je naast Bill Murray of het trouwfeest van een vage kennis zit en jullie beste vrienden worden, dan is dit boek niets voor jou. Anders, dit is helemaal voor jou baby. Oh ja, nog één woord. Kubelko Bondy (je zal het wel zien).

16. The perks of being a wallflower van Stephen Chbosky
Lange tijd één van mijn favoriete boeken. Grappig, en rauw en schattig en elke zin entertainend. En ik zou het zo meteen terug lezen. Ik heb het voor 3 pond 99 gekocht in Londen, maar als ik wist dat het zo goed was, ik zou er echt vijftig pond voor betalen. Ik zou de Queen durven overvallen, als zij de enige persoon in de wereld was die nog een exemplaar had. En ik zou echt om geen enkele andere reden in mijn hoofd halen om de Queen te overvallen. Want ik ben echt irrationeel bang van dat vrouwtje, 90 jaar of niet, die overmant mij echt in 2 seconden. Maar dus voor The Perks of being a wallflower zou ik het doen.

17. Wie heeft er op mijn kop gepoept? van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch
Hoe ben ik dit boek in godsnaam kunnen vergeten?  Ik weet het niet. Maar het is gebeurd. Bij deze is dat rechtgezet.
De plot: een mol gaat op zoek naar wie er op zijn kop heeft gepoept. Jep.
Hebt ge kinders in huis, koop het boek.
Hebt ge geen kinders in huis, koop dit boek.
Ge gaat er sowieso geen spijt van hebben.

18. On Chesil beach van Ian McEwan.
Ik weet dat ik al heel veel superlatieven heb gebruikt (maar het gaat hier wel om de beste boeken die ik ooit al las, en ik ben ondertussen toch ook al wel 26,5). On Chesil Beach is een heel dun boekje. Het hele verhaal vertelt eigenlijk het verloop van 48 uur, het is juli 1962, de eerste huwelijksnacht van Florence en Edward. Zo schoon. Ik ben er dagen niet goed van geweest. Gewoon omdat ik wilde dat ik het geschreven had (dat heb ik wel vaker, maar nu ook weer niet zo vaak).
In dezelfde categorie: ‘Atonement’ ook van McEwan of ‘Endless love’.

19. Remains of the day van Kazuo Ishiguro.
Dit boek gaf mijn papa me. Hij zei me dat ik het absoluut moest lezen. Hij had het gelezen toen hij ongeveer even oud was als ik toen. Dus misschien ben ik bevooroordeeld en wilde ik het goed vinden. Maar ik ben redelijk zeker van niet (mijn papa heeft me ook ‘Het verdriet van België’ gegeven, ik zit nog steeds op pagina 65. Ik ben in november 2015 beginnen lezen). In ieder geval. Dit is er eentje voor lezers die houden van een zekere traagheid. Maar ook voor lezers die ervan houden als op het einde een verhaal volledig en helemaal perfect in elkaar past (zoals wanneer je je doos van je nieuwe Apple computer opent, en alles past perfect, en het is de wereld zoals jij die zou willen uitgevonden hebben. Zo is dit boek). En er komt een heel schattig oud mannetje in voor dat je nooit meer zal vergeten.

20. Sense of an Ending van Julian Barnes
Als je dit boek nog niet gelezen hebt, laat alles vallen en ga het lezen.

21.Garden of Eden van Hemingway.
Naast het feit dat het ongelofelijk cool is dat je kan zeggen dat je een boek van Ernest Hemingway aan het lezen bent, is het gewoon een prachtig boek. Ik dacht dat het moeilijk en complex en saai en meer van die dingen zou zijn. Maar dat is het helemaal niet. Als je op een of andere manier niet in slaagt op reis te gaan, en toch het gevoel wil dat je op reis bent: één tip: dit boek. Het is met van rotsen duiken, en verse vis eten en rosé drinken in het boek. Heerlijk. Nog een voordeel, je kan met je vriendin op café gaan en met een glas rosé in je hand een gesprek over dit boek voeren, en iedereen gaat u eindeloos klassevol vinden.

22. De verwarde cavia van Paulien Cornelissen
Over het leven van een cavia die de communicatie doet voor een bedrijf, en hoe moeilijk en vervelend dat soms is, want als je een koekje eet dan blijven er werkelijk verschrikkelijk veel kruimels in je vacht hangen, en dat is beschamend, en daar hebben mensen nooit last van. Dat is zo ongeveer waar het boek over gaat. Geniaal hé?

 


Denk je dat (waarschijnlijk niet, maar je weet maar nooit) je nog een boek weet dat mijn leven NOG eens gaat veranderen? Please laat het mij weten. Zeg het mij. Ik ben verslaafd aan de ervaring van een prachtig boek de eerste keer te lezen. Serieus.

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

46 reacties op “De tien boeken waarvan ik wilde dat ik ze nog niet gelezen had

 1. Annelies schreef:

  Mijn goodreadslijstje is bij deze aangevuld.
  Gezien op mijn lijstje ook Yes Please, One Day, On Chesil Beach, Things The Grandchildren Should Know, Het Smelt én Fault in our Stars zouden staan, heb ik nog wel wat suggesties.
  Alles van John Green (als je die nog niet gelezen hebt)
  A Little Life van Hanya Yanagihara
  Station Eleven van Emily St. John Mandel
  De kinderen van Calais van Lara Taveirne
  Just Kids van Patti Smith
  How to be a Woman van Caitlin Moran (doet aan Amy denken, net als het boek van Miranda Hart trouwens! En dat van Tina Fey en Lena Dunham!)
  Tuesdays with Morrie van Mitch Albom
  De verjaardagen van Hanneke Hendrix
  High Fidelity van Nick Hornby
  Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer
  (Ik wil nu eigenlijk nog heel lang doorgaan, maar ik durf niet, want ik moet vandaag nog werken en ik wil eigenlijk alleen nog maar lezen nu.)

  1. Zita Theunynck schreef:

   Hahahahahaha. Jawel, nog doorgaan. 🙂
   Ik wil mezelf momenteel ook op een zetel smijten met een boek er nooit meer afkomen.

   High Fidelity van Nick Hornby (en alles anders van Nick Hornby, hoe kon ik DIE NU VERGETEN)
   How to be a Woman van Caitlin (love Caitlin)
   en Extremely loud & Incredibly Close van Safran Foer
   heb ik al gelezen, inclusief alles van John Green 😉

   Enfin, om maar te zeggen: ik denk dat we boeken-buddies zijn. En al je aanbevelingen komen rechtstreeks op mijn lijstje te staan. thanks!

   1. Annelies schreef:

    Oh wat ben ik blij dat je ‘A little life ‘ zo mooi vond!

    1. Zita Theunynck schreef:

     Annelies, het was werkelijk, werkelijk prachtig. Ik ben er nog ALTIJD niet goed van. Zo mooi. Bedankt bedankt bedankt. <3

 2. Karen schreef:

  Een aantal van mijn favorieten, maar die zijn nogal gekend dus heb je misschien al gelezen 🙂

  * de schaduw van de wind van Zafon
  * The art of racing in the rain (als je een hondenvriend bent, neem je er best een zakdoekje of 10 bij) – Garth Stein
  * The nightcircus – Erin Morgenstern
  * The bookshop – Penelope Fitzgerald
  * The unlikely pilgrimage of Harold Fry en het nog mooiere The love song of miss Queenie Hennessy – Rachel Joyce
  * Eilandpost – Mary Ann Shaffer

  Tijd om te stoppen met werken en in een leeshoekje te kruipen dus 🙂

 3. An schreef:

  Jouw commentaren bij “Het Smelt” en “Tonio” én “The fault in our stars” zijn nu eens echtigentechtig ook mijn gedacht! Bedankt voor dit lijstje, benieuwd of je bij de rest mijn mening kon voorspellen ;-).

  1. Zita Theunynck schreef:

   Thanks. 🙂 Ik hoop van wel. Laat gerust weten wat je van de rest vindt.

 4. Ine schreef:

  Ik heb dat ook heel hard met Extremely Loud & Incredibely Close. Dat is een prachtig boek. En van de film was ik ook heel scheef, op een goeie manier.
  High Fidelity lees ik zo ongeveer elk jaar opnieuw, gewoon omdat het zo goed is. Ronald Giphart is mijn aanrader voor jou (Giph en Phileine zegt sorry). Daar heb ik heel hard luidop mee gelachen op de trein en mensen keken toen naar mij. Ik ga de boeken van jouw lijstje in mijn bullet journal schrijven waar ik gisteren mee begonnen ben en ik voel me heel volwassen nu.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Wuyts Tine. Ik geloof dat je een volwassenen vrouw bent. En ook dat je heel leuk bent. (Ronald Giphart is opgeschreven in mijn lijstje, bedankt!)

  2. Zita Theunynck schreef:

   Trouwens, ondertussen Phileine zegt sorry gelezen. Oh my. Wauw. I love Ronald Griphart.

 5. Ine schreef:

  Oh nee, ik ben de allerbelangrijkste vergeten: The Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky. Wat een gigantisch mooi boek is dat, ook al gaat het over tieners die opgroeien en was ik al 30 toen ik het voor de eerste keer. Mens, wat zou ik dat boek graag opnieuw voor de eerste keer lezen.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Perks of being a wallflower is ZO GOED. Echt hé. IK heb al spijt dat hij niet in mijn lijst staat. Weet ge wat, ik maak een update en hij komt erin! vuistje!

 6. Kathleen schreef:

  In jouw lijst staan boeken die op mij wachten op mijn boekenplank, een mooie aanzet om ze ter hand te nemen (On Chesil Beach & Sense of an Ending) 🙂
  Mijn toppertjes (4 en 5 sterren gequoteerd op mijn gelezen plank bij GoodReads):
  Isabel Allende (alles, een mooie om mee te starten is Fortuna’s dochter, daarna Portret in Sepia, daarna het Huis met de geesten; samen vormt het eigenlijk een trilogie dat meteen heel wat generaties schetst)
  Wally Lamb – She’s come undone (was ik niet goed van, emotioneel zwaar maar van het mooie soort, het leert relativeren)
  A.M. Homes – This book will save your life (verfrissend)
  Jonathan Coe – The terrible privacy of Maxwell Sim (grappig)
  Paulo Coelho – Eleven minutes (ontnuchterend)
  Muriel Barbery – The elegance of the hedgehog (een voor mij heel nieuwe stijl, een aangename ontdekking)
  Arthur Golden – Memoirs of a Geisha (gewoon mooi verhalend, je wordt er helemaal in mee gesleurd)
  Griet Op de Beeck – Vele hemels boven de zevende & Kom hier dat ik u kus (ik lees weinig boeken in 1 ruk uit, deze 2 wel)
  Khaled Hosseini – The Kite Runner & A thousand splendid suns (een heel andere setting dan gewoonlijk daarom zo bevreemdend op een positieve manier, verhalen die nog lang nazinderen)
  Tatiana de Rosnay – Sarah’s Key (sterk verhaal, geschiedenis door de ogen van vandaag bekeken)
  Leve het leesplezier 🙂

  1. Zita Theunynck schreef:

   Lang leve mensen die boekentips delen! thanks!

 7. Kathleen schreef:

  Nog vergeten, hier heb ik goeds over gehoord maar zelf nog niet gelezen: François Lelord – Hector and the Search for Happiness

 8. ine schreef:

  Ik heb A Little Life gekocht en klaar liggen voor op de vlieger naar Cuba binnenkort. Ik vrees alleen dat ik met een megarood weenhoofd van dat vliegtuig ga stappen en dat ik alleen maar ga willen lezen in plaats van rond te rijden in oldtimers en rum te drinken.

 9. Veerle schreef:

  ❤️, en oh neen, ik kan al die mooie boeken onmogelijk gelezen krijgen (concentratie is een groot probleem!), maar dus wel ❤️

  1. Zita Theunynck schreef:

   Hartjes terug jong!

 10. Laura schreef:

  Hoi!

  Ik kom deze post tegen en ben zo blij. Ik ben altijd op zoek naar goede boekentips, geen gewone boekentips, maar wel echt góede boekentips.
  Die zoektocht is ooit begonnen als 13-jarige bij Herman Brusselmans die het over Catcher in the Rye had in deMorgen. 🙂
  Dus een dikke merci! Ik heb er nog een aantal niet gelezen. Ik kan niet wachten.

  Tips van mij voor jou, want dat is dan maar eerlijk ook:

  – Franny and Zooey van J.D. Salinger
  – To Kill a Mockingbird van Harper Lee, en zeker ook (geen schrik hebben omdat de schrijfster het zelf niet heeft uitgebracht, het is ongelofelijk de moeite) Go set a watchman. Voor alle vaders met dochters en alle dochters met vaders, er worden zo een mooie hartverscheurende dingen gezegd over elkaar, maar is een must-read voor iedereen eigenlijk. Ik heb het boek dit jaar al aan 3 vaders cadeau gedaan, ik moest gewoon, dit kan je niemand onthouden.
  – White Teeth van Zadie Smith. Eigenlijk alles van Zadie Smith. Ze brengt maar om de 3 jaar een boek uit. Dat is echt veel te lang wachten.
  – Half of a Yellow Sun door Chimamanda Ngozi Adichie (dit kan ik nooit onthouden hoor)

  Ik kan er nog zoveel opnoemen, maar deze zijn echt speciaal voor mij.
  Veel leesplezier

  1. Zita Theunynck schreef:

   To Kill a Mockingbird heb ik al gelezen. En ik beaam elk woord dat je hier schrijft sista. 🙂
   Ik heb van Zadie Smith al ‘On Beauty’ gelezen. Maar nu je zegt ik moet dringend meer van haar lezen. De rest van je tips gaan ook ALLEMAAL rechtstreeks op mijn leeslijst. DAnk u dank dank.
   (je mag er altijd nog meer opnoemen hoor). <3

 11. Silke schreef:

  Zalige lijst, de boeken die er staan die ik al gelezen heb, staan er volledig terecht en de andere boeken komen op mijn verlanglijstje te staan. Een boek dat zeker ook op mijn lijstje zou staan is Flowers for Algernon van Daniel Keyes. Echt één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb en het is nog veel te onbekend naar mijn goesting.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Hij staat op mijn lijstje. Ik heb de korte inhoud al gelezen en Jezus: ik ben nu al mee! dank dank! (hij gaat mee naar Toscane)

  2. Zita Theunynck schreef:

   Flowers for algernon ondertussen trouwens gelezen en alweer aan duizend mensen aangeraden. Zo mooi jong!

 12. Amai, veel gezamenlijke boeken hebben jij en ik gelezen!
  Merci voor de tips die ik nog niet ken énne The help is ook een goede film!

  1. Zita Theunynck schreef:

   Jeuj! En ja, The Help. Goei boek, goeie film! I’m with you.

 13. Marie schreef:

  Veel boeken hieruit staan ook op mijn lijstje van beste boeken (na een jaar nog altijd ondersteboven van A Little Life). Ook weer een paar boeken toegevoegd aan mijn lees-bucketlist.

  Toch ook nog paar tips met boeken die mij nooit meer losgelaten hebben:
  -This is all van Aidan Chambers (mijn nummer 1 boek aller tijden)
  -The year of magical thinking van Joan Didion
  -Outline van Rachel Cusk (mijn ontdekking van dit jaar)

  1. Zita Theunynck schreef:

   Yes.
   Nieuwe boekentips maken mijn dag ALTIJD.
   <3

 14. Marie Rombaut schreef:

  Deze blog is een leestip op zichzelf 😍 Geen fan van Jonathan Frantzen? The Corrections – al moet ik eerlijk bekennen op het wereldwijde web dat ik het in het NL gelezen heb vanuit iets wat men wellicht gemakzucht noemt – is voor mij 1 van de topkandidaten voor wat betreft de categorie “Ik wou dat ik er nog aan moest beginnen”. Tragisch geestig en herkenbaar ook al gaat het over een gezin Amerikaanders. En Murakami, o.a. 1q84 (tja sorry, ik heb geen onvolprezen cultschrijverstips voor je): magisch realisme op Japanse wijze: it got me. Maar jouw boek ook. Echt. Je 1000ste Instagramvolger 😉😘

  1. Zita Theunynck schreef:

   <3
   (en ja Frantzen: ik heb Freedom en Purity gelezen. Ik vond beide echt goed (enkel elke keer halfweg het boek een klein leesdipje gehad, daarom staan ze er niet bij, maar dat is uiteraard ultr persoonlijk.))

   1. Zita Theunynck schreef:

    Maar dus, ik moet duidelijk beginnen in The Corrections. Dat is mijn Jonathan Franzen gat, en duidelijk ééntje dat ik moet vullen. Dank dank dank. <3 (ook om mijn boek te lezen. dat vind ik echt ultra de max)

   2. Marie Rombaut schreef:

    Ja er staan in die 2 inderdaad wel lange stukken in over bvb. euhm… vogels. En als je het dan niet bepaald bangelijk speciaal uitzonderlijk megahard hebt voor…vogels (moi), dan is het soms effectief effe doorbijten want ik (alleen?) wil toch graag echt alles lezen: diagonaal..neuh. Maar zijn observaties van de mens, als soort dan 😉 dat kan hij wel, vind ik. “We read to know we are not alone”. Check check check 😊

    1. Zita Theunynck schreef:

     EXACT AL MIJN GEDACHTEN. vuistje.

     1. Marie Rombaut schreef:

      Vusje terug 🙂
      Ik wou je nog iets vragen. Ik ben in deze boekentips-lijst terecht gekomen omdat ik mijn ontzettend verse e-reader wil vullen (en kende de blog via mijn zus). Dus de vraag is: “Een e-reader, is dat voor jou zoals vloeken in de kerk of toch minstens een fris babbeltje slaan met de priester daar in een minirok?” Is het dus met andere woorden een no go of niet? Ik was altijd heel sceptisch want ik heb daar de leeftijd voor en hou van boeken op de letterlijke en figuurlijke wijze. Ik heb er dan ook véél: gekocht, gekregen, geleend, geërfd van onze vader die in de hemelen zijt. En daarnaast is er ook nog een aparte kast met zowat 150 kookboeken. For real. Ahum. Pardon. Het is een afwijking. Dus ik hou van boeken, hun onplooibaarheid en stofverzamelingscapaciteit en ook de vergelingsfactor als je niet oplet. Van de geur dus uiteraard van nieuwe boeken of van boeken met een geschiedenis. Van de sporen van het lezen, kreuken, een wijnvlek voor altijd verbonden met een terrasje in Tuoro, tranen die er in vallen zelfs en de opdrachten die mooie boekengevers er in achterlaten. Maar dan kwam er een paar jaar geleden een reis en een beperkte bagagecapaciteit. En de bib (van Kapellen) die e-readers met 10 boeken aanbood, quasi gratis. En sindsdien… ja. Of toch voor op reis. Want dan is er tijd voor veel. Zo heb ik vorig jaar dus ook jouw boek gelezen, grotendeels in de auto terug van het zuiden van Frankrijk. Het lachen niet en het wenen wel verstoppend voor de chauffeur-lief 😉 En het was heerlijk, het boek (no sliming intentions, het is gewoon een feit) en de draaglijke lichtheid van dat ding, dat nooit van je bil afglijdt in welke positie zich die ook bevindt, in 1 hand past, het licht aanpast aan zwembad-zon en/of bed…enzovoort. Dit jaar was half Kapellen er ondertussen achter dat het 10 kilo kon uitsparen bagagegewijs dus greep ik er naast en heb er dan maar 1 aangeschaft. Vandaar de noodzaak om hem te vullen nu, mijn Tolino. Hij “slaapt” nu, zeer schattig. Voor de volledigheid moet ik vermelden dat ik je “echte” boek heb gekocht voor de zus die het nu meeneemt naar Frankrijk dus de cirkel is rond. En voor hetzelfde geld ben ik al de hele tijd aan het zeveren want heb je er gewoon ook één. Just wondering …of ik mij al dan niet aan heiligschennig waag 😉

     2. Ik lees ook ontzettend veel en graag maar ik ben wel een absolute fan van de e-reader op verplaatsing. Ik lees bijvoorbeeld ook wel graag eens wat fantasy (zoals Game of thrones) en daar wil je echt niet mee gaan sleuren. Aankopen die handel!

 15. Marie Rombaut schreef:

  Heiligschennissssss sorry 😎

 16. Zita Theunynck schreef:

  Hahahhaa. Goeie vraag. Ik snap je! En het is Zéker geen heiligschennis. Wel jammer voor die lieve boekhandelaars, dat wel. Ik worstel er ook mee. Mijn lief heeft mij er één gegeven voor mijn verjaardag gegeven (hij dacht dat hij het top cadeau der top cadeau’s had) maar eerlijk: ik heb er nog geen enkel boek op gelezen. Niet omdat ik er tegen ben, maar omdat ik zo graag boeken op papier lees. Maar dus geen heiligschennis. Enkel liefde voor mensen die boeken lezen. <3

  1. Marie Rombaut schreef:

   78 pagina’s ver in A little life – in het Engels jawel, je gaf me moed – en mijn hart is al een beetje verscheurd (voor Jude vooral maar ook voor Willem en euh..mss ook wel voor de andere 2). Schoon schoon schoon…ondanks de 36 graden in Z-Frankrijk en dankzij ijsblokjes in de witte wijn (nog een potentiële vorm van heiligschennis 😉 Maar je glás én de inhoud bereiken dus binnen de kortste keren dus óók wel die 36 graden hé… 🙂 Enfin genieten, goeie tip x

   1. Zita Theunynck schreef:

    <3 (ik wil daar ook zijn).

    1. Marie Rombaut schreef:

     Ondertussen op pagina 545, mmm het wordt dunner. Dus tickets geboekt voor de vertoneling door TGA in Amsterdam in april. Ramsey Nasr ziet er niet bepaald uit als de Jude in mijn hoofd (ietwat lang haar bvb.?) maar zo gaat het op één of andere manier tóch nog wat langer duren 😉

 17. Lien schreef:

  Leuk boek dat ik laatst gelezen heb is: ‘ waarom het zo aantrekkelijk is om gelukkig te zijn’ van Lorenzo Marone. Alleen de titel al! 😀
  En nu ligt ‘the art van not giving A fuck’ klaar. Ik ben benieuwd!
  O ja, en ‘A little life’ en de waarheid rond de zaak Harry quebert’ waren voor mij de beste in 2016 gelezen boeken!

 18. Tine schreef:

  Mensen die dolenthousiast over boeken vertellen, zijn mijn favoriete mensen, Zita. Merci voor alle tips (en voor de boeken die ik herontdekte die al vijf jaar op mijn Goodreads-lijstje staan, schande). Heb je ‘Een man die Ove heet’ van Fredrik Backman al gelezen? Na meer dan een jaar zonder lezen – ik weet niet hoe hij het doet – is mijn lief die afgelopen week beginnen lezen op reis en hij vindt het geniaal.
  Kort: een man wil zelfmoord plegen, maar er is altijd wel iemand die hem nodig heeft en hem doet afzien van de daad. Ondanks wat je van die samenvatting zou verwachten is het hilarisch en heerlijk vlot om te lezen. Ik heb zelfs een beetje geweend, en dat komt uit de mond van het kind dat zonder verpinken naar Titanic kan kijken, dus dat zegt heel wat. Enorme aanrader!

  1. Zita Theunynck schreef:

   Amai. ik wil het nu al lezen. Staat in mijn Goodreads lijstje. DANK DANK. 🙂

 19. vanuit Amsterdam schreef:

  Dat wordt door de regen naar de boekhandel..
  Naast boeken houd ik zo veel van boekhandels dat ik die bol.com niet over mijn hart kan verkrijgen (al houd ik dan weer helemaal niet van regen :<)
  Ik zie er veel waar ik het helemaal mee eens ben, zo fijn is dat, alsof je i.d.d. een soort boekenzielverwanten ontmoet: houd meteen van jullie allemaal!
  Aidan Chambers kwam zelfs voorbij: mijn boekenschrijf-held in mijn tienertijd, zijn Now I know (nu weet ik het) heb ik als tiener stuk gelezen, minstens 15 keer, en hij schreef nog veel meer moois, i.d.d "jeugdliteratuur" maar he, John Green is ook fantastisch.
  Ik geef je de zon van Jandy Nelson: mooi!
  En Peter Pohl idem: de regenboog heeft maar acht kleuren. Hartverscheurend…
  Het recente "Lampje" van Annet Schaap, nog in het genre "kinderboek" maar fantastisch mooi.
  Oke nog 1 "volwassen boek" en reeds vaak cadeau gedaan: Jij bent mijn mes, van Grossman, echt een aanrader je gaat de twee hoofdpersonen kennen alsof je zelf deel bent van hun bijzondere vriendschap.

  1. Zita Theunynck schreef:

   Yes. Had ik al gezegd dat ik ze ineens en allemaal op mijn leeslijstje heb gezet? En al beginnen met lezen ben? Want dat is zo.

 20. Jolien schreef:

  Mag ik nog een boekentip geven?
  Drift van Bregje Hofstede.

  Eentje waar je ongetwijfeld veel hartjes gaat in zetten… <3

  1. Sara Theunynck schreef:

   Hebben we gelezen. En die bleef aan ons kleven. Goeie tip dus 😏

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.