eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

12 boeken die ideaal zijn om in Sardinië te lezen (of een andere vakantiebestemming, weet ik veel)

Zita Theunynck // dinsdag, 14 augustus 2018


Op de valreep toch nog wat aanraders die ideaal zijn om op vakantie te lezen.

Waarom? Simpel. Omdat er nooit genoeg gelezen kan worden.
En weet ge wat? Na de grote vakantie zijn er nog 4 maanden dit jaar waarin er plenty gelezen kan worden.

 1. Flowers for Algernon van Daniel Keys
  De premisse is dit: wetenschappers hebben bij muizen een middel ontdekt om je IQ te verhogen. Ze selecteren een mentaal achtergestelde jongen om te testen of het middel ook werkt op mensen. En het boek is een soort van dagboek van deze jongen, die schrijft wat hem overkomt. Jongens, is dit een schattige parel van een boek. Dit is zo’n boek dat je wil knuffelen en nooit meer loslaten.
  Nog één ding: zelfs mijn mannelijke vrienden zijn verliefd op dit boek (ik zeg het maar).
 2. En we noemen hem van Marjolein van Heemstra
  Marjolein heeft op haar 18de van haar oma voor haar verjaardag een ring gekregen. Alleen, bij die ring hoorde een belofte: om haar eerste zoon ‘Frans’ te noemen (jep, Frans). Frans was een held van de familie. Een verzetstrijder in WOII. Tot er ook wat dingen uitkomen over Frans die de wenkbrauwen doen fronsen. En de vraag rijst: was hij dat wel, een held? Marjolein probeert het te ontdekken voor haar kind geboren wordt. Oh jongens. Bladzijde na bladzijde, zo schoon.
 3. Call me by your name van André Aciman
  Italië. Zomer. Het mooiste liefdesverhaal. Voor iedereen die de film nog niet heeft gezien. Fok die film. Lees het boek.
 4. Big little lies van Liane Moriarty
  Ja, het boek dat bij die bekende reeks hoort. Als je de reeks nog niet hebt gezien (die kans is héél klein, maar soit), in dat geval moet je het boek lezen. Dit is exact wat ik wil lezen als ik aan een zwembad lig.

Ergens op deze foto ben ik een boek aan het lezen. #ikzweerhet

5. Little fires everywhere van Celeste
Het leest zoals een boterham met kaas en mosterd. Dat gaat zacht en glad binnen, maar het heeft toch een beetje een scherp kantje. Zoals die ene hap van de boterham waarbij al uw zenuwen zo efkes openstaan. Zo is dit boek.

6. Buzz Aldrin, waar ben je? van Johan Harstad
Dit is het boek voor wie van het Noorden houdt. En ik hou wel van het Noorden, maar dan eerder op een afstand. In een boek bijvoorbeeld. Dit boek is gewoon van hartbrekende schoonheid voor melancholische zielen, die graag binnenzitten op regenachtige dagen en dan naar Bon Iver of Asgeir luisteren. Of graag gaan wandelen en als ze dan thuiskomen graag stoemp eten, in de zetel, uit soepbord met enkel een vork. Ben jij dat? Welkom bij de club.

7. Noord van Sien Volders

Omdat het nu toch over het Noorden gaat. “Bij twijfel, kies altijd Noord.” Alleen al bij die zin had je me Sien Volders. Verdomme. De sfeer van dit boek heeft mij echt gepakt bij mijn nekvel: je bent daar echt in het Noorden van Canada, waar de natuur écht natuur is, en de mensen écht mensen zijn. In dit boek gaat het niet om een complex of ingenieus plot, maar gewoon om een schoon, pakkend en écht verhaal, met échte en verrassende personages. Tip: lees het in de winter in de zetel met een deken op uw schoot te lezen en een kop thee, als het buiten regent ofzo. En ook, het is een Vlaamse schrijfster is. Ik vind dat een extra pro.

8. The hate U give van Angie Thomas
Iedereen moet dit lezen. Gewoon omdat een politiek relevant verhaal is over ras, discriminatie, verschillen en gelijkenissen tussen alle mensen, dat allemaal verpakt in een verhaal dat je van begin tot einde meeneemt. Het is niet omdat het zich in Amerika afspeelt, dat wij er niet veel van kunnen leren. Het is alsof je gedurende 3 dagen even zelf een 16-jarig African American meisje bent, en dat kan ons echt allemaal eens deugd doen. Niet alleen omdat ze grappig is, maar ook omdat het goed is om haar gedachten eens te denken. En niet te vergeten: de beste You-get-a-car-Oprah-referentie ooit.

9. Nutshell van Ian McEwan
Het verhaal wordt verteld door een foetus, die doorheeft dat zijn moeder en haar minnaar iets van plan zijn, maar hij weet niet wat. Samen met hem ontdek je wat er gaat gebeuren, maar net zoals hem heb je geen enkele impact op wat ze doen of dit te stoppen. Je bent een machteloze toeschouwer. Oh ja, het is niet zomaar een foetus, maar een mondige, farce, grofgebekte foetus en dat is fantastisch.

10. De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joel Dicker
Als je houdt van die programma’s op tv waar ze een moord moeten oplossen én als je houdt van boeken die lezen als een trein, ook al zijn ze nogal dik. Dan is dit jouw boek.

11. This is where I leave you van Jonathan Tropper

Ik kan alleen zeggen dat ik op vakantie was en dat ik eigenlijk niets anders wilde doen dan lezen. En nog wat lezen. Eten, seks en het zwembad waren maar medium aantrekkelijk. En je moet weten: die dingen zijn doorgaans héél aantrekkelijk.

12. Mr Gwyn van Alessandro Bariccio
Gewoon omdat hij zo mooi en mysterieus schrijft. Het einde stelde mij een beetje teleur, omdat het bijna onmogelijk is om al die mysterie perfect in elkaar te laten vallen. Maar tot aan het einde is alles wel geweldig prachtig. En jongens, we weten allemaal dat het gaat om de reis en niet de bestemming.

Tot slot: wat zijn jullie tips? Ik wil ze graag weten. Als je ze wil doorgeven natuurlijk.

En oh ja, het bewijs.

 

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

4 reacties op “12 boeken die ideaal zijn om in Sardinië te lezen (of een andere vakantiebestemming, weet ik veel)

 1. Katrijn schreef:

  Yessss, bedankt!!

  1. Zita Theunynck schreef:

   <3 Speciaal voor jou Katje. Lieeeeeefde.

 2. Ine schreef:

  Ik denk dat heel Leuven deze lijst heeft gezien want elk boek is uitgeleend!!
  🙂 maar ook een beetje 🙁

  1. Zita Theunynck schreef:

   Hahahhaha. Sorry. Dat is was zo niet de bedoeling. Volgende keer geef ik je een preview. Dan bij jij eerst.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.