eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

Nog eens tien boeken die je deze zomer zou kunnen lezen (of niet) (no pressure) (you do you)

Zita en Sara // maandag, 22 juli 2019


Efkes eerlijk, er zijn tijden in ons leven geweest waarin we méér gelezen hebben. Voor mensen die zichzelf als absolute boekenlezers identificeren, zijn we met vuur aan het spelen, dat weten we. Binnenkort gaan we onze lidkaart moeten indienen.

Maar toch vinden we hier en daar nog net genoeg tijd en mogelijkheid om een boek te lezen. Genoeg om aan tien boeken te komen die we echt kunnen en willen aanraden. Boeken die je deze zomer moet lezen. Boeken die je doen vergeten dat Netflix en internet een ding zijn. Boeken die ideaal zijn voor je vakantie, of toch voor die van ons. Want dit is onze regel dit jaar:

Als er internet is, dan is het geen échte vakantiebestemming.

Sara en Zita Theunynck, zomer 2019

(Noot: Deze regel is vooral ingegeven door het feit dat we naar dezelfde plek gaan dit jaar én daar is geen internet. Maar ergens diep in ons binnenste, op dat ene plekje dat niet totaal gecorrumpeerd is door die smartphone, geloven we ook echt in de kracht van deze regel.)

Enfin, we zeggen wel ‘moeten’, maar jij kiest natuurlijk. Want jij bent je eigen persoon en jij weet wat het beste is voor jou.

1. Normal People van Sally Rooney

Jaja, oud nieuws voor veel mensen. Maar toch komen wij vaak mensen tegen en speelt het volgende scenario zich af.

VRIENDIN: Zita en Sara, hebben jullie nog een leestip? Vroeger hadden jullie altijd leestips.

SARA EN ZITA: Ja, vroeger, haha. Maarreuh…Normal People heb je zeker al gelezen?

Vriendin: Nee. Is dat goed?

SARA EN ZITA (met blik van excited paniek op hun gezicht): Rep u naar de boekenwinkel/bib. Koop/ontleen het. Lees!

TWEE WEKEN LATER. INT. KOFFIEBAR.

VRIENDIN: OMG, die Normal People, zo goed. Heb je nog tips?

SARA EN ZITA: Conversations with Friends van Sally Rooney! En misschien nog wel wat boeken waar we nu niet op kunnen komen. Check binnenkort Emoshit.

2. Nachtouders van Saskia De Coster

Wij vinden dit haar beste boek totnutoe. Een boek over ouder worden (en daarmee bedoelen we: een kind opvoeden). Een boek over vervellen van de ene mens die je was naar de andere die je wordt. Wat dat met jou doet, met je relatie, met je manier van kijken naar de wereld. En dat allemaal op een vreemd, idyllisch eiland, waar er geheimen zijn en dingen in alle openheid onuitgesproken blijven. Het is pakkend en triestig en toch zit er ook humor in. En vooral: het is héél echt. En dat is niet alleen dapper, maar dat maakt het boek ook gewoon heel erg beklijvend en dichtbij jou als lezer.

3. Drift van Bregje Hofstede

Dit was een boek dat onder Sara haar vel kroop. Terwijl ze het aan het lezen was en in de dagen en soms zelfs in de weken erna, kreeg ze het niet afgeschud. Het is intens, je kan niet anders dan meestappen in Bregje haar wereld, in haar manier van denken. Dat is soms pijnlijk en vermoeiend maar ook begrijpelijk, want op een bepaald moment waren wij gewoon Bregje en konden wij niet anders dan voortlezen. Over liefde. Over jezelf kennen. Over ontdekken dat je niet bent wie je bent. En ook, het speelt zich voor een stuk in Brussel af en Sara vond Brussel er zo broeierig en sfeervol somber uitkomen.

4. Lampje van Annet Schaap

Dit is officieel een kinderboek. Moet je dat tegenhouden? IN-TEGEN-DEEL. Lampje is van het schoonste dat wij het afgelopen jaar gelezen hebben. Soms zeggen wij gewoon: ‘Oooh, Lampje. Oh.’ En dan doen wij zo ons hand aan onze borst/ons hart in een uitdrukking van ‘ik heb geen woorden voor hoe dit mij geraakt heeft’. Zo’n boek is het. Als je kinderen hebt, kan je Lampje ook mét je kinderen lezen, heb je er geen, dan moet je het vooral gewoon zelf uitlezen. Dat kan snel. Maar doe het ook niet te snel, het is een boek waarvan je sommige zinnen opnieuw wil lezen, omdat ze zo waanzinnig je hart breken.

5. Educated van Tara Westover

In deze memoire vertelt Tara Westover over hoe ze opgroeide op de top van een heuvel in Idaho en zich met haar gezin voorbereidde op het einde van de wereld door zelfgekweekte perziken in blik te doen. Tot ze op haar 17de besluit dat ze naar school wil. Ze kan op dat moment lezen en een beetje rekenen, meer niet. Ze heeft zelfs geen geboortecertificaat, technisch gezien bestaat ze dus eigenlijk niet eens. Uiteindelijk zal ze afstuderen aan Cambridge. En jij mag meevolgen hoe ze dit in godsnaam klaarspeelt.

Ik heb het gevoel dat we dit boek nog niet genoeg eer hebben aangedaan. Misschien nog éven vermelden dat Erlin, Sara, onze mama en ik, dit boek allemaal in één ruk hebben uitgelezen. En dat terwijl onze levens heel erg hectisch waren. Dat zegt alles over hoe goed een boek is. Iedereen kan een boek uitlezen op vakantie. Maar een boek uitlezen in het midden van februari, tussen 3 weekends met vrienden, werk, zieke kinderen en 15 andere sociale aangelegenheden door: dat is iets anders. Ofwel ben je dan Clark Kent, die zo met één bladerbeweging een boek kan uitlezen. Ofwel heb je een héél goed boek in handen. Je mag raden welk van de opties het is.

6. IV van Arjen Lubach

Dit boek is geschreven door Arjen Lubach (die van Zondag met Lubach), dus eigenlijk behoeft dat geen argumenten. Arjen Lubach is Arjen Lubach. Wij zijn fans van al zijn werk, dus ook van zijn boeken.

Mocht je toch nog een andere reden willen: dit boek leest als een spannende serie op Netflix. Het is spannend én ontspannend. Het is grappig én vlot geschreven. En het is daarboven geen waanzinnig hoogstaande literatuur met héél lange zinnen die je meerdere keren moet lezen. Enfin, perfect dus voor op vakantie. En perfect voor jouw vakantieplek waar er geen internet is én je toch af en toe op zoek bent naar die heerlijke binge-ervaring en je gewoon even van cliffhanger naar cliffhanger wil gaan. Snappie? Perfect voor ons, want onze regel is dit jaar:

Als er internet is, dan is het geen échte vakantiebestemming.

Sara en Zita Theunynck, zomer 2019

7. Just the funny parts van Nell Scovell

Dit boek werd mij aangeraden toen ik begin dit jaar in een diepe put van zelfmedelijden en faalangst zat na slechte feedback (om het heel mooi en professioneel te verwoorden en niet te zeggen: diep shit-rotzooi-eikel-shizzle) op het werk. En jongens, heeft dit boek mij weer uit die put getrokken (dat én schattige filmpjes van Sara haar baby, dat is de waarheid.)

Dit boek was voor ons één grote slimme, hartverwarmende én hilarische peptalk. Oké, het gaat over scenarioschrijven én de meeste onder jullie hebben waarschijnlijk niets met scenarioschrijven. Mààr, ik heb het gevoel dat het naast een boek voor scenarioschrijvers, ook gewoon een pamflet is voor vrouwelijke kracht en wijsheid en humor. (Kan iemand buiten de scenariowereld dit boek dus eens lezen en zeggen wat ze ervan vindt? En mij daarover zijn of haar feedback geven? Dank u.) Sara wil daaraan toevoegen dat het ook een gezonde blik op zelfrelativering geeft. Ken je die methode, voor wanneer je het allemaal even niet ziet zitten en denkt dat je de grootste fuckup ter wereld bent? Dan moet je doen alsof je op het panoramapunt van de Grand Canyon staat en doen alsof de Grand Canyon heel je leven is en dan is die enorme fuckup maar gewoon ergens een heel klein dingetje in heel die Canyon. EN DAT zie je ook in dit boek. Nell Scovell is een vrouw met een zotte carrière, met hoogtes, laagtes, fuckups en successen. Met een echt leven, feitelijk.

8. Of iedereen gaat dood van Siel Verhanneman

Kijk, we kunnen veel woorden vuil maken aan waarom dit een goed boek is. Maar we gaan er maar enkele aan vuil maken. Omdat Siel heel mooi kan schrijven. Omdat je wil weten wat er gebeurd is met Saskia. Omdat het naast triest en diepgravend, ook grappig en licht is. Omdat het zo compact geschreven is dat de hoofdstukken voorbijvliegen. Omdat het je doet beseffen dat je best wel kwetsbaar mag zijn.

9. Call my by your name van Andre Aciman

Ik weet het wel. Jullie hebben allemaal de film gezien. Maar aan al wie die nog niet heeft gezien én aan iedereen die de film al wel heeft gezien: Lees dit boek. Het is zo mooi. Dit boek lezen is als een allerheerlijkste, zwoele, sensuele zomervakantie beleven. Ik kan het niet anders verwoorden. En zoals elke zwoele, allerheerlijkste zomervakantie wil je gewoon niet dat er een einde aan komt.

10. The rules do not apply van Ariel Levi

Een memoire die tot stand kwam na het schrijven van dit artikel voor The New Yorker. Ik was verkocht na het artikel. En ik heb de memoire in een paar dagen tijd uitgelezen. Hartverscheurend mooi en eerlijk. En hoewel de meeste onder ons geen biseksuele vrouwelijke journalisten zijn die in New York leven en een alcoholprobleem hebben, is dit boek toch op een of andere manier heel herkenbaar.

11. Becoming van Michelle Obama

We gingen maar 10 boeken aanraden, maar als er één boek is dat de 11de plaats verdient, dan is het dit boek wel. Ik heb het gelezen aan een haardvuur op een Nederlands eiland, tussen kerst en nieuw. Na een periode waarin àlles te veel was en ik in huilen uitbarste toen ik ‘Candle in the wind’ van Elton John op de radio hoorde. En na dit boek voelde het alsof ik de wereld weer wat aankon. ‘Ooh Michelle, was je maar hier’: denk ik nu nog vaak.

Plus, je wilt toch echt weten hoe, waar en wanneer Michelle en Barack voor het eerst gekust hebben? Geef het toe. Ja, je wilt het weten.

Zita en Sara

Over Zita en Sara

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.