eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 14

Sara Theunynck // zondag, 15 september 2019


UPDATE OVER DIE EFTELING

Iedereen zegt dat Tomorrowland de Efteling voor volwassenen is en dat lijkt mij volledig te kloppen, behalve dan dat de muziek op Tomorrowland die mij instant enorm zenuwachtig en slechtgezind maakt en de drugs hoef ik niet, dus weet je, geef mij dan maar, als volwassene, de gewone basic Efteling.

De Efteling, it stands. Het is geen Alladin of FC De Kampioenen.

Wat ik dan precies zo goed vind aan de Efteling? Want we moeten eerlijk zijn, de verwondering op het gezicht van ons kind van 2, staat nog niet in een wenselijke verhouding tegenover de dagprijs van 42 euro per volwassene. (die wij gisteren niet moesten betalen, met dank aan de Familiedag van mijn werkgever, wij moesten ook niet aanschuiven en wij kregen eten en drinken, I KNOW, SO SPOILED) Waarmee ik bedoel: als we hem gisteren hadden meegenomen naar een grote open plek met een aantal duiven, op de grond gevallen eikels en een drietal fonteinen, dan was het voor hem een even goeie dag geweest.

Maar voor ons was het een prima prospectie. Want op het spectrum van ‘enthousiasme ten opzichte van pretparken’ bevind ik mij eerder in de lauwe zone. Dus: zouden wij in de toekomst nog 100 à 150 euro betalen voor een dagje Eftelingse familiepret en zo ja, gebaseerd op…wat?

Goeie dingen aan de Efteling:

 1. De Efteling is proper. Er staan overal vuilnisbakken. Er ligt bijzonder weinig afval op de grond (en ik ben een straatvrijwilliger, dus ik heb daar sinds kort professioneel oog voor, you know) en de vuilnisbakken zijn mooi en nooit overvol.
 2. De woordspelingen. “Efteldingen”. “Rondje van de molen” (donuts zijn dat, haha, zo goed). Enfin, het park stikt ervan. De dadjokelover in me heeft veel appreciatie voor het copyteam van de Efteling.
 3. De Babyswitch: de Efteling heeft een systeem voor mensen met kindjes in buggy’s die wél op stoere attracties willen. 1 persoon schuift gewoon aan in de rij. De andere persoon chillt met het kindje, bijvoorbeeld door naar duiven op de grond te kijken. Persoon 1 doet de attractie en ontmoet persoon 2 met baby bij de uitgang, waarbij persoon 2 zonder wachten op de attractie kan gaan en persoon 1 het kindje overneemt. GENIUS, Efteling. Hoofddeksel af.
 4. De Efteling heeft mij een gratis plak kaas gegeven, om mijn glutenvrije cracker mee te beleggen. Gewoon, omdat ze graag gelukkige mensen zien. Serieus, de Eftelingmedewerkers zijn zo attent en vriendelijk. Ik heb ook gegoogeld of er ooit al een Disney-achtig schandaal is geweest met Efteling-personeel dat enorm uitgebuit wordt, maar niks gevonden. Wel deze vacature voor Machinist. Ziet er leuk uit. Leuk detail ook: je krijgt als Eftelingmedewerker een abonnement voor je gezin of je beste vriend, als je geen gezin hebt. Dat is maar normaal. Maar toch ook LEUK.
 5. Veel grote propere toiletten met perfecte faciliteiten voor mensen met babies of kleine kinderen. De Efteling heeft ook een KOLFKAMER.
 6. Een park waar je werkelijk met heel je gezin, hoe veel de kinders ook van leeftijd verschillen, pret kan beleven. PRET.VOOR.ELKE.LEEFTIJD.
 7. De parking heeft gras en bomen.
 8. Een stuk fruit kost 50 cent.
 9. Eén oudere Eftelingmedewerkster hebben wij alleen maar opgewekt en dansend en plezier makend gezien. Ofwel had zij een uitzonderlijk goeie dag, ofwel doet ze gewoon haar werk heel graag (of ze had iets gepakt, drugs, van de blije soort, maar dat denk ik niet, het is daar Tomorrowland niet. hè) en dat maakte mij zo blij.

Minpunten aan de Efteling:

 1. Er zijn, net als in andere pretparken, winkels met muug veel lelijke brol die kinderen altijd willen hebben.
 2. Er zijn ook een paar onnozele kramen waar je extra moet betalen om kermis-achtige dingen te doen. Nee, Efteling, gewoon nee.
 3. Unox heeft er een of ander disgusting kraampje met rookworst.
 4. Het eten en drinken dat wij kregen, hoewel in een soort van receptiesetting, kwam allemaal in duizend vormen en soorten van direct weg te gooien plastic. Dat is stom. En frankly, Efteling, dit kan beter.
 5. That’s it. Geen gezeur meer. Geen dingen meer die ik stom en slecht vond.

Aan iedereen die bang was: als je genoeg munten in je beurs hebt, hoef je de Efteling als volwassene geenszins te vermijden. Geen nostalgie zal kapotgaan tijdens jouw bezoek aan de Efteling.

OP GEEN ENKELE MANIER HEEFT DE EFTELING OOK MAAR IETS MET DIT BERICHT TE MAKEN. VRT SOCIALE WERKEN INTEGENDEEL, WAY VEEL DANKUS EN THUMBS UP.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

4 reacties op “Elke dag wel iets: 14

 1. Marie-Christine Declerck schreef:

  Lore: Moe, krijg ik een toverstokje?…Zo mooi, met echte diamanten…
  Moe: Als je hele leuke dingen tovert, mag je er eentje uitkiezen…
  5 minuten later
  Lore: Tranen met heel veel tuiten…
  Lore: Moe, er ontbreekt een diamant! Ik wil een ander toverstokje want zo kan ik niet toveren…
  Moe: Oei!!!
  Lore: Tranen met nog meer tuiten…
  Moe: Lory( want zo noemt moe kleine Lore soms) , moe durft niet naar de man van het toverstokkenkraam terug…
  Lore: Tranen zonder tuiten (maar het blijven natuurlijk tranen…)
  Moe: Ok, we proberen het toch…
  Man van het toverstokkenkraam: Nou, tuuuuuuurlijk, in de Efteling moeten alle kinderen gelukkig zijn, kies jij maar een nieuwe toverstok uit!!!
  Was de wereld maar meer Efteling!!

  1. Sara Theunynck schreef:

   ZIE JONG! Efteling <3. Allez. <3

 2. Goofball schreef:

  hahaha voor de Unox rookworsten…dan weet je tenminste dat je je in Nederland bevindt :). Ergens hoort dat er ook wel bij vind ik.

  (doet er mij aan denken dat er al 10 jaar een blik walgelijke unox erwtensoep in mijn kelder staat als geschenk van een nieuwjaarsduik waar mijn man aan deelnam…hij wil dat blik niet wegdoen. Roloog.)

  1. Sara Theunynck schreef:

   Ik zou dat blik sparen voor de apocalyps of stiekem verwijderen. Jij kiest.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.