eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 20

Sara Theunynck // zondag, 22 september 2019


BANG VOOR BOHO

Nee, dat mocht ze niet zelf komen ophalen. Nee, daar zouden we toch voor in het centrum van de stad moeten afspreken.

Dat zeiden de bezorgde ouders van een meisje uit de Oostkantons dat in Antwerpen kwam studeren. Ze moest ons een pakje komen afgeven.

Geen sprake van dat ze dat meisje naar Borgerhout zouden laten komen. Zij begrepen ook niet hoe wij daar konden wonen, ongetwijfeld. Maar goed, het was onze eigen rare keuze om tussen de uitgebrande autowrakken te komen wonen, in het hol van de terreuraanslagen voorbereidende moslims, op een plek waar vaker wel dan niet gereld werd. Zij zouden hun dochter niet blootstellen aan het Aleppo van Vlaanderen.

Ik heb daar sinds die interactie al veel over nagedacht. Zoals vanmorgen weer. Toen een attente vrouw die haar kinderen kwam afzetten voor de zondagsschool van de moskee aan de overkant van onze straat, bij ons aanbelde om te melden dat
1. onze garagepoort openstond
2. de sleutel nog in het slot zat

Mijn lief had met het meisje afgesproken in het centrum van de stad, aan de Meir. Want dat leek haar ouders een veilige plek. De Meir. Dat kenden ze vanop tv en van vrienden die daar wel eens gaan winkelen waren. De Meir. Dat was safe.

En hoe hard ik ook met mijn ogen wil rollen, omwille van de manifeste belachelijkheid van zo’n houding, als ik even afstand neem, dan snap ik het wel. Als de enige Borgerhout-berichten die je bereiken er zijn van rellen, drugsdeals, grootschalige criminele of terroristische complotten en straatracers, dan word je bang. En vandaag is het zo makkelijk om bang te zijn. En zodra je bang bent, zijn er allerlei mensen die veel geld verdienen met je nog banger te maken. Kijk deze docu. Ik snapte ineens allemaal dingen die ik daarvoor niet snapte.

Maar wij wonen hier dus, op een plek die veel mensen alleen kennen van rellen en angst en ik kan zeggen: volgens mij is het hier net zoals op alle andere plekken.

Er zijn dingen die fantastisch zijn, er zijn dingen die stom zijn. Er zijn dingen om bang voor te zijn en er zijn dingen om het heel warm van te krijgen. Het zijn veel mensen die dicht bij mekaar wonen, heel dicht. Dus sowieso ergeren we ons aan mekaar, maar we zorgen ook voor mekaar. Je moet niet bang zijn of tenminste, niet banger dan elders, het is hier net als op andere plekken.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.