eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

Waarom we gisterenavond opzettelijk een glas wijn gedronken hebben in onze maand zonder suiker.

Zita Theunynck // zaterdag, 28 september 2019


Gisterenavond gingen Sara, Erlin en ik eten in een chique restaurant. Zo’n restaurant waar menu’s veel gangen hebben, waar mensen uw glas water heel de tijd bijvullen en je nieuw bestek krijgt. Bij. Elke. Gang. We waren net gaan zitten en ik zei: Zullen we vanavond cheaten en toch een glas wijn drinken?

Erlin wilde dat niet (haar christelijke moraal is heel goed ontwikkeld. Wat als God ontdekt dat we vals gespeeld hebben? Of: onze mama? Of nog erger: Alle collega’s waartegen we hebben gezegd dat we een maand zonder suiker gaan leven? Gaat iedereen ons bedriegers vinden?) En ze zei: We zijn nu zo goed bezig, waarom zouden we dat doen?

Ik zei: Omdat ik zin heb in een glas wijn en dit een avond is om lekker te eten en te drinken. Erlin was niet overtuigd (vreemd).
Ze zei: Maar dan hebben we onze doel niet behaald? En dan herhaalde ze: En we zijn nu zo goed bezig om dat doel te behalen?

Ik antwoordde: Oké. Als we morgen sterven, gaan we dan spijt hebben dat we dat glas wijn niet hebt gedronken? Bij mij is het antwoord ‘ja’. Zij knikte ‘nee’, maar ik wist dat ze eigenlijk ‘ja’ bedoelde.

En dus hebben we ons met z’n drieën, een heerlijk groot en gigantisch duur glas wijn besteld.

Dit lijkt me de beste manier om te omschrijven, hoe het glas wijn aanvoelde.

We hebben er 3 gangen lang over gedaan om het op te drinken. En met de hand op mijn hart, dat was echt waar, het beste glas wijn dat ik in jaren heb gedronken. Toegegeven, dat ligt zeker aan de wijn, het was genen brol, mocht ook wel voor die prijs. Soit ik wijk af. Dat het zo goed was, ligt ook aan de bewuste keuze om dat glas wijn te drinken, ookal hadden we gezegd dat we dat een maand niet zouden doen.

En kijk zo zijn we na 2 weken eigenlijk al tot de essentie van dit experiment gekomen.

De bedoeling van deze maand zonder suiker is niet bewijzen dat we een maand zonder suiker kunnen (dat kan iedereen). Ook niet afvallen (Het is géén dieet. Wij hebben al frietjes, chips, croque monsieurs en pasta gegeten alsof ons leven er vanaf hangt).

De bedoeling van deze maand is bewuster met suiker en alcohol omgaan (klinkt héél zweverig, we weten het, sorry). Het héle doel van deze maand is één glas wijn drinken en beseffen hoe fokking lekker wijn is. En dan na één glas gewoon stoppen en blij zijn: omdat je het beste net hebt gehad. *

*(We hebben net de essentie van het leven ontdekt, denk ik. We laten nog weten of dit ook ondersteund wordt door pseudo-wetenschappelijk onderzoek. Keep you posted.)

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

Eén reactie op “Waarom we gisterenavond opzettelijk een glas wijn gedronken hebben in onze maand zonder suiker.

 1. Liebest schreef:

  Zalig.. de essentie van het leven!! 🙂 🙂 🙂

  En dat dan nog met ons willen delen..

  Ik zou er triste van worden denk ik..

  Iets in deze genre:
  https://www.demorgen.be/meningen/een-orgasme-noemt-men-niet-zomaar-la-petite-mort~b64aab10/

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.