eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

Elke dag wel iets: 43

Sara Theunynck // maandag, 14 oktober 2019


HET RODE GOUD

Bijna iedereen kan het doen.
Er is geen alternatief voor.
Het kost je een kwartier.
Hoeveel we ervan hebben, is volledig afhankelijk van de goodwill van anderen.
Voor veel mensen is het het verschil tussen leven en dood.

Daarom geef ik bloed. Het geeft mij een goed gevoel, over mijzelf en over de mensheid. Het is iets wat we voor mekaar doen, zonder dat we er de resultaten van zien. We zien niet waar ons bloed terechtkomt en hoe we er iemand mee redden. Het is een redelijk eerloze bedoening. Ik heb het nog nooit zelf nodig gehad, gelukkig, maar het is iets wat mensen nodig hebben om te overleven. Mensen zoals jij en ik. Babies, moeders, nonkels, jonge, oude, mooie, lelijke, rare, grappige mensen.

Ik heb het geluk dat ik bloed kan geven tijdens mijn werkuren, op mijn werk. Wat een luxe. En dan nog is het aantal bloedgevers er minimaal. Zo fokking spijtig. Maar goed, mensen moeten misschien gemotiveerd worden en nu, Rode Kruis, stelt die motivering niet veel voor. Ik heb een paar suggesties.

 1. Laat homo’s bloed geven. Jaja, controversieel. Maar serieus, 2019, grow up.
 2. Zorg ervoor dat je op meer plaatsen bloed kan geven. Mijn lief, die zelfstandige is, zou met plezier bloed geven als het ergens bij ons in de buurt kon. Er is een ziekenhuis achter onze hoek, maar de dichtstbijzijnde plaats om bloed te geven, is 12km verder.
 3. Verzin betere incentives dan die gekke bonnetjes waar je enkel triestige tombola-prijzen mee kan scoren. Waar ik enorm blij van zou worden, is een upgrade naar eerste klas op de trein op de dag dat ik bloed heb gegeven. Ik ben daar altijd een tikje misselijk en slap van, geef mij die dag een grotere garantie op een zitplaats op de trein. Dat moet toch te fiksen zijn met de NMBS? Laat mensen kiezen tussen een tombolaprijs of een kaartje krijgen van iemand die gered is door donorbloed. Ik weet wat ik zou kiezen. Laat mij digitaal punten verzamelen voor iets tofs of laat mij ter plekke beslissen dat ik mijn cadeau afsta aan iemand die het meer nodig heeft.
 4. Of geef mij in de plaats een bloedgeefbadge of sticker, waar ik de hele dag mee kan rondlopen, dan kan ik het gesprek aangaan met andere mensen. Nu is enkel dat massief verband dat jullie gebruiken na een donatie, een gespreksstarter en eerlijk, dat motiveert de meeste kwezels niet om ook bloed te gaan geven.
 5. Betere post-donatie-snacks. Nooit glutenvrije opties. Supersneu.

Nog iemand ideeën? En ga bloed geven. Bloed geven is tof. Bloed geven is de mensheid redden en het duurt maar een kwartier per kwartaal.

Wij denken dat jij deze artikels ook wel leuk gaat vinden

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

2 reacties op “Elke dag wel iets: 43

 1. Liebest schreef:

  Over puntje 4.. Ik heb ne keer een houwtouw gestolen. (Per ongeluk vergeten af te doen feitelijk..mor kom) Dat opent het gesprek wel.

  Ik heb elk lief dat ik ooit heb gehad heb al verplicht. Mannen zijn grotere schrikschijters dan vrouwen..

  Nu ben ik nogal monogaam.. dus ik stort me al enkele jaren op de collega’s.. Men onderhandelingsmarche is wel kleiner 🙂

  Toen ons lokale rode kruis flyerde met “kom bloed geven en je krijgt een bon van ola twv 50 cent op aankoop van je volgende ijsdoos.” Heb ik prompt alle bomma’s gemobiliseerd om cake te bakken en te dragen. Komaan man??

  Maar ik heb wel gehoord dat Zuid-Frankrijk nu op de rode lijst sta? Dan zal ik nu ook moeten passen..

  1. Sara Theunynck schreef:

   Jij bent echt een voorbeeld. Preach sister!

   Ik ben deze zomer ook in zuiden van Frankrijk (de Drôme, misschien telt dat niet echt als Zuiden?) geweest en ik mocht gewoon geven…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.