eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 48

Sara Theunynck // zaterdag, 19 oktober 2019


DE SUPERMARKT

Ik ga graag naar de supermarkt in het buitenland. Maak daar maar van: ik ga graag naar de supermarkt. Maar in het buitenland nog liever.

Supermarkten zijn veilige plekken, waar je je zelfs op je gemak voelt, wanneer je de plek waar je bent nog niet kent. Er is veel licht, de regels zijn overal hetzelfde, ze zien er min of meer hetzelfde uit. Je kan dat iets slechts vinden en daar zullen vast redenen genoeg voor zijn, maar ik vind het iets geruststellends hebben.

En daarbij is het een van de leukste dingen te proberen de verschillen te ontdekken met je eigen supermarkt. Je kan als een soort detective op zoek gaan naar wat het land waar je bent belangrijk vindt. Waar hebben ze veel van? Wat hebben ze niet? Wat staat er ergens verstopt en wat net in het zicht?

Hebben ze een waanzinnig worstaanbod? Een gigantische vistoog? Doen ze aan showcooking, welke verse groenten vind je er? Welke alcohol hebben ze en wat kost die? En hoeveel soorten zout, bloem en thee hebben ze? Wat kost er veel, wat belachelijk weinig? Voor hoeveel geld shop je een maaltijd bijeen?

Ik kan echt makkelijk een uur rondlopen in een buitenlandse supermarkt, terwijl ik producten én mensen bestudeer. Wie komt er in deze supermarkt en wat kopen ze? In alle supermarkten overal zijn veel oude vrouwtjes. Oude vrouwtjes love boodschappen. Op dat vlak ga ik alleen maar meer richting mezelf groeien. Maar wie is er nog? En wat kopen ze?

Vaak ga ik, dat heb ik geleerd van mijn bestie, op zoek naar mooie verpakkingen. In buitenlandse supermarkten zitten soms de eenvoudigste dingen in de mooiste verpakkingen. Heel goeie vormgevers mogen in (al dan niet verre) buitenlanden soms suikerpakken tekenen of tonijnblikken of koekjesrollen. Het is een soort museumbezoek, een ontdekking van een lokale cultuur, op een superlaagdrempelige manier.

Wanneer ik me een beetje verloren voel, stap ik vaak nog eens een supermarkt binnen. Dan loop ik een kwartiertje langs verschillende rekken, loer ik eens in de vriezer en check ik het aanbod aan de kassa. Vaak is dat genoeg om weer een soort van blijheid en rust in mezelf te vinden. Ik hoef daar zelfs niks voor te kopen, gratis retailtherapie. En een gratis tip ook. Tenzij je zoals mijn geliefde bent en je van supermarkten stress krijgt. Ga dan maar gewoon op een bankje in een park zitten.


Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

Eén reactie op “Elke dag wel iets: 48

  1. Sara schreef:

    Heel herkenbaar, ik houd ook van supermarkten en ga er in het buitenland ook altijd graag piepen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.