eMoSHiT

WANT SOMS WILLEN WIJ GEWOON ONS HART UITSTORTEN OP DE ZETEL BIJ OPRAH

EN DAT ZE ONS EEN VAN HAAR PERFECTE ZAKDOEKEN AANREIKT

more

Elke dag wel iets: 85

Sara Theunynck // zaterdag, 7 december 2019


CULTUUR

Wat ik mij vroeger voorstelde bij interacties tussen collega’s was ofwel dit:

via GIPHY

Ofwel dit:

via GIPHY

Want ja, hoe moet je als kind, jongere of prille volwassene weten hoe het eraan toegaat op in een werkomgeving? Het enige wat je over werk weet, is wat je kon afleiden uit wat je ouders vertelden over hun werk en collega’s en eventueel wat je kon observeren tijdens een studentenjob.

En ja, tijdens allerlei groepswerken in de lagere school, middelbare school en hogere opleiding leerde je ook ‘samen’ dingen te doen.

Maar je weet niet hoe leuk of hoe stom het zou moeten/kunnen zijn om elke dag meer dan 8 uur met dezelfde mensen door te brengen, als je ook nog doelstellingen hebt en projecten en budgetten en bazen. Is het de bedoeling dat je de eerste zes maanden elke dag huilt? Is het normaal dat je op vrijdag met collega’s op café gaat en soms heel dronken wordt en om middernacht frieten eet? Schiet iedereen met een bonzend hart wakker omdat ze beseft dat ze een bepaalde mail is vergeten te sturen en bang is voor de reactie van collega’s?

Je weet het gewoon niet. Intussen ben ik 11.5 jaar aan het werk en heb ik het gevoel dat we daar systeemgewijs wel nog wat werk aan hebben, aan mensen constructief laten samenwerken. Aan de cultuur van werkplekken.

Waarom ik dat denk? Omdat ik nog nooit zo productief én leuk gewerkt heb als nu en dat ik eindelijk begin te snappen hoe het in het beste geval kan gaan, samenwerken met anderen. Hoe leuk het kan zijn om als team samen aan projecten te werken, om te lachen, maar je ook kwetsbaar te kunnen opstellen en proberen je grenzen te verleggen, terwijl je je gesteund voelt. Hoe hard ik mijn pollen kus omdat ik deel ben van mijn team. Hoe hard ik iedereen toewens dat ze zo zouden mogen werken. Hoe belangrijk de ‘cultuur’ van een werkplek is en hoe dat iets is waar je in moet investeren.

Eigenlijk wil ik gewoon zeggen dat ik mijn collega’s de beste vind. En dat het dus kan. En dat het vast niet voor eeuwig is, dit topteam, maar dat het mij wel sterkt in mijn overtuiging dat het mogelijk is. En dat inzicht is mij vree veel waard.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

2 reacties op “Elke dag wel iets: 85

  1. Lies, ge weet wel, die toffe van de bureau naast u schreef:

    ❤️
    EIN-DE-LIJK

    1. Sara Theunynck schreef:

      😏😏😏

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.