eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

Elke dag wel iets: 97

Sara Theunynck // maandag, 6 januari 2020


Plant<3

Ik ben ervan overtuigd dat er ooit een dag komt waarop mensen, niet wij, de mensen van de toekomst, denken: HUH, hebben die losers vroeger echt massaal dierenfabrieken gebouwd waarin ze levende wezens lieten ontstaan, groeien, OM ZE DAN WEER DOOD TE MAKEN om ze te kunnen opeten? Dat we die dieren dan ook nog babies lieten krijgen, omdat we die melk willen van die mama of het vlees van zo’n jong diertje lekker vinden, dat gaan we helemaal waanzin vinden.

Toen ik zelf een baby kreeg, moest ik eens heel hard huilen omwille van alle babydieren die weggehaald werden bij hun moeders. Varkentjes, schaapjes, kalfjes, ik kon niet snappen waarom we dat zouden doen, nieuw leven maken om het dan weer kapot te maken. Zoveel fokking ellende.

En dat allemaal om te zeggen dat wij hier aan het proberen zijn om plantaardiger te eten. Wij waren al thuisvegetariërs en nu proberen we ook nog iets te doen aan onze nogal hardnekkige kaas- en yoghurtgewoontes.

Ik vind trouwens niet dat we allemaal nu moeten stoppen met vlees en vis en kaas eten. Maar eens denken over wat ook nog lekker is, zonder dat het van dieren komt, dat kan geen kwaad, denk ik.

Dus hebben wij nu onze liefdesaffaire met humus als broodbeleg weer aangehaald, zijn we ook de vegan charcuterie opties aan het exploreren en hebben wij cashew-bechamel leren maken (cashews twintig minuten laten weken in heet water, dan met plantaardige melk, gistvlokken en nootmuskaat in de blender smijten en blenden tot je een goddelijk creamy sauske hebt dat perfect bij pasta of in de lasagne of eender wat te gebruiken is).

De afgelopen weken was ik thuis en heb ik mij actief wat plantaardige gerechten eigen gemaakt, zoals deze noodle salade met gemarineerde en gebakken tofu.

Ik moest dat doen omdat ik mezelf ken. Ik weet dat als ik er op een vermoeide woensdagavond plots aan moet beginnen, dan ga ik toch overal parmezaan op strooien, omdat ik dat ken en ik heb dat en dat is lekker en ik weet dat dat makkelijk is. Dus ik heb de rustige weken gebruikt voor wat exploratie, om wat dingen in huis te halen (een fles rijstolie, een paar blokken tofu in de koelkast, een paar blikken kikkererwten in de kast, een shitload pindakaas, gistvlokken, plantaardige melk & yoghurt en broodbeleg) en om wat te experimenteren.

Ik denk trouwens niet dat wij voor 100% plantaardig gaan, maar ik vond dat wij gelijk nog wat ruimte voor verbetering hadden en voorlopig, moet ik zeggen, heb ik nog geen seconde spijt gehad van die keuze.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.