eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 98

Sara Theunynck // dinsdag, 7 januari 2020


Ik heb hulp nodig. Januari en februari zijn niet mijn maanden. En januari, hoe lang ben jij niet? Zoals een topvriendin het geniaal verwoordde: “het voelt alsof het al 30 is en het is nog maar 7, komaan, januari”.

Januari en februari zijn de maanden die je zowat vergeet aan het begin van de herfst. Ze zijn zoals rommel die je weggeduwd had in een kast voor het bezoek kwam. Daar zou je later wel mee dealen. En dan een week later doe je die kast open en alles valt eruit. Die rommel: dat zijn januari en februari. Of die zwemzak die je ‘later’ wel zou opruimen. En dat je dan die beschimmelde zwemkleren ineens ontdekt: DAT ZIJN JANUARI EN FEBRUARI. Je vergeet dat die eraan komen omdat je verblind bent door de kerstverlichting van december, door het idee van massa’s speculaas, chocolade en twee weken in pyjama rondhangen en waanzinnig veel kroketjes met mayonaise eten.

Maar dan zijn ze daar elke keer toch weer. Damnit januari en februari. Waarom moeten jullie zo donker zijn, zo koud, zo lichtpuntloos? Want buiten het vage concept van ‘lente’ dat er ooit weer eens aankomt, is er zo weinig om naar uit te kijken.

Dus help mij. Zeg mij hoe jij januari en februari overleeft, wat zijn je trucs, je dingen om naar uit te kijken, je houvasten? Moet ik een aftelkalender maken? Moet ik een feestje organiseren begin maart? Hoe benader ik januari en februari? Zeg het mij.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

6 reacties op “Elke dag wel iets: 98

 1. Lola schreef:

  Hmm 🤔 Misschien een keertje sauna? Of bikram yoga als je van warmte houdt maar ook een klein beetje masochistisch bent aangelegd? Een warm bad? Hoe dan ook, iets dat je lichaam precies van binnenuit opwarmt en je spieren ontspant, zodat het daarna tenminste lijkt/voelt alsof je beter tegen die winterkou kan.

 2. Marie-Christine Declerck schreef:

  Effe brainstormen over leuke onderwerpen en dan…………………………………’Elke dag wel iets’ emoshitten over die dingen

 3. Aline Goffin schreef:

  1. Zelf popcorn maken, kaarsjes branden, dekentje, netflix dabei.
  2. Elke week naar RICO komen voor brood (voor uw manlief), berloumi, afvalvrije zeep voor in dat bad en een koffie/thee met mij?
  3. Af en toe bij ons komen kijken om: A) te zien dat jullie huisje qua afwerkingsgraad toch wel een pak verder staat, vergeleken met dat van ons – als je denkt dat het koud is, kom dan maar eens bij ons zitten & B) te kijken vanuit ons raam naar de doden die ook echt wel slechter af zijn dan wij want ja liever triestig in januari dan dood in januari, nee? Want die lente komt ooit heus wel. (Ik vind heus een mooi woord. Doet me denken aan huis. En aan knus. En aan een reus. Die ik allesbehalve ben. Maar dat doet me dan weer denken aan Roald Dahl. En zeg nu zelf: Roald Dahl in de winter maakt alles goed, toch?)
  4. In januari en februari kan je met de gordijnen open slapen, want het is toch donker. Geen idee waarom dat zou helpen, maar mijn lief vindt dat leuk.
  5. Komen bowlen in Deurne op een dinsdagavond bij voorkeur. Dat is echt een wintersport, het hoeft niet lang te duren dus op tijd in bed, het is hilarisch, de benedenverdieping is voor semi-pro’s en de bovenverdieping heb je voor jou alleen want in Deurne bowlen alleen maar semi-pro’s zo blijkt, het is iets waar je zowaar nog mee kan winnen zonder het vaak te doen én waar winnen ook echt niet nodig is om met een smile naar huis te gaan.

 4. trijnewijn schreef:

  Een kindje krijgen knal in het midden ervan, zodat er jarenlang vanaf begin januari vol enthousiasme afgeteld wordt en je niet anders kunt dan daar zelf ook een beetje enthousiast van te worden, dat is dé truc hier. Dat is de enige reden waarom dat tweede kind er kwam hoor, de eerste verjaart in het foute seizoen 🤣. Maar als kinderen krijgen tot er eindelijk eentje die ideale timing heeft geen optie is, haal de kerstlichtjes uit de boom en hang ze aan de muur tot eind februari, vul een (herbruikbare)p adventskalenders met nieuw lekkers en tel daarmee af naar het eind van de maand. En in februari doe je dat gewoon opnieuw, tegen dat die ook leeg is zijn de dagen weer langer en is het ergste gepasseerd 🙂

 5. Samaja schreef:

  Wij laten onze kerstboom zeker tot eind januari staan, zo hebben we extra licht(jes) in huis. En we maken steevast onze vakantieplannen voor de komende maanden. Het is soms nog veraf, maar ernaar uitkijken is al de helft van het plezier.

 6. Julie schreef:

  Een leuke/verwennende/lekkere/… adventskalender kopen (in november!) en die starten op 6 januari…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.