eMoSHiT

Bereid je voor op veel woorden

en nog meer gevoelens

more

Elke dag wel iets: 100

Sara Theunynck // vrijdag, 10 januari 2020


De regendag vandaag doet mij denken dat jullie allemaal nog een aantal crowdsourced ‘overleef januari en februari’ tips tegoed hebben.

Wij laten de kerstboom nog tot eind januari staan, zei iemand. Goed plan, zeg ik daarop. Wij hadden geen echte kerstboom, maar you bet dat de lichtjesslingers dié wij hebben opgehangen eind november, nog een tijdje blijven hangen. Tot wanneer dan, vraag je je af? Daar heb ik eens goed over nagedacht. Minstens tot het moment dat wanneer ik terug thuis ben ’s avonds dat het dan niet meer donker is. Ken je het, die eerste avonden dat het nog licht is om zes uur – half zeven en dat je geest niet anders dan ‘rosé’ en ’terras’ wil denken? Tot dan blijven ze. MINSTENS.

Krijg een baby eind januari, zei iemand anders. Ik heb respect voor die persoon. Hoedje af, genie. Dat is de ultieme winterblues-verdrijver indeed, een kleine mens die gevierd moet worden. Want kleine mensen houden van pret en wees maar zeker dat ze het ruiken wanneer ze het middelpunt van die pret kunnen zijn. PRET WILL BE HAD. Je moet bereid zijn je seksualiteiten goed te timen en nog een extra mens op de wereld te zetten voor dit plan, maar dit is een prima strategie.

Regelmatige bezoeken aan kerkhoven in de buurt, suggereert mijn lieve vriendin Aline (naast nog een aantal andere serieus goeie tips) want ‘liever triestig in januari dan dood in januari ‘ en niets als een tuin vol dode mensen om ons weer met onze gelukkige voetjes op de grond te zetten. Het zou een mantra kunnen worden.

Embrace alle warme dingen, zei nog iemand. Wij gingen al eens naar de sauna in december en het is waar, je op zo’n druilerige dag terugtrekken in de warmte én toch in je blootje kunnen rondlopen en snacks eten in je badjas of boekjes lezen aan een haardvuur, what is not to love? Ook een pak leuker dan in de zomer, trouwens.

Plannen maken, was ook een tip. Prompt aan begonnen. 9 februari gaan we een dag naar Utrecht en naar een funky souly concert. Ik kijk ernaar uit. Zelfs al is het dan kutweer.

Elke dag blijft het een minuut langer licht, danku Tine voor dat letterlijk lichtpunt. Een minuut is veel, toch? Dat is tastbaar. Voelbaar. Elke dag een minuut gewonnen van het donker.

Kleine dingen doen voor jezelf, zei Hanne op Facebook. Ik doe loopjes met podcasts en ik probeer bewust te genieten van de geur van natte bladeren, omdat ik dat waanzinnig lekker vind ruiken. Natte bladeren parfum, I’m here for it. Ik probeer mij minder te haasten, het niet zo erg te vinden als er regen op mij valt en de mooiere fietsroutes te nemen. Te beseffen dat januari en februari ook ‘maar’ dat zijn, als je een warm huis waarin je je kan terugtrekken.

En tot slot probeer ik ook gewoon meer een ‘Nancy’ te zijn. Een Nancy zijn, levert volgens mij écht op in januari en februari. Who’s with me? We gaan er geraken. Ik geloof erin.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

3 reacties op “Elke dag wel iets: 100

 1. Femke schreef:

  Het boek, de meeste mensen deugen van Rutger Bregman lezen.

  1. Sara Theunynck schreef:

   Ohja, die staat al een tijdje op mijn leeslijst!

 2. Goofball schreef:

  die Nancy tip vind ik echt een goeie…Nancy ziet er geweldig uit

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.