eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 105

Sara Theunynck // maandag, 20 januari 2020


Plots moest ik eraan denken. Aan hoe je als kind af en toe toevallig eens ’s middags aan tafel terechtkwam bij een ander gezin. En hoe een wereld van broodbeleg voor je openging.

Bij ons waren er maximaal vier dingen die je op boterhammen kon leggen en meestal moest je die van een grote homp afsnijden (kaas, salami). Daarnaast was er een eindeloze voorraad huisgemaakte, en daardoor voor ons dus extreem saaie en oninteressante, confituur. Heel af en toe kreeg mijn papa medelijden met zijn bloedjes van kinders en kwam er eens een pak hagelslag binnen.

MAAR DAN ging je eens bij een vriendinnetje spelen en mocht je bokes blijven eten. Of werd je een dag familiaal uitbesteed en hoorde daar ook een lunch bij. En dan viel je mond open. Want wat de fok hoeveel opties hadden die om op hun boterhammen te leggen? Dat waren gelijk hele warme maaltijden in plastic potjes: champignons in tomatensaus, ballekes in tomatensaus, kip-curry!?! Zo’n dingen kende je niet. Of dat er zo’n doos vol beleg op tafel werd gezet en dat er eindeloos vleesjes in papiertjes uit kwamen: paardenvlees, hespenworst, gewone hesp, gedroogde hesp, filet D’anvers. Een soort magische wereld waar je binnentrad, zo voelde het. En je voelde je ook een soort voyeur, het was vast niet ok dat jij kon meekijken in dat gezin hun belegkeuzes. Als je eenmaal bekomen was van het spectrum aan hartig beleg, bleek dat dat vriendinnetje uit je klas ook ’s middags choco mocht op haar boterham. Of een hele reep chocolade. Het leek je hemels, hier te mogen wonen en eten, een realistisch luilekkerland.

Tot je ontdekte dat deze mensen…Paschka op hun boterhammen deden. Werd dit ook van jou verwacht? Of kon je deze kaas-choco-hybride beleefd weigeren? En wat was de deal met dat kokosvlees, in welke categorie viel dat? Hartig? Zoet? En waarom zou iemand dat ooit willen eten op boterhammen?

Ik heb het gevoel dat mijn beleg-ervaringen vandaag wat uitgevlakt zijn. Het is lang geleden dat ik nog eens excitedly in shock ben geweest over wat mensen op boterhammen leggen. En ik moet zeggen, ik mis het. Kom, wie heeft er nog een goed belegverhaal? Klap uit uw bord.

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

3 reacties op “Elke dag wel iets: 105

 1. Kristien schreef:

  Geen belegverhaal maar een ‘het is absoluut verboden om water bij uw eten te drinken-verhaal’. Ik ging heel graag spelen en logeren bij vriendjes maar bij die vriendin ben ik nooit meer langsgeweest rond etenstijd. Klein trauma overgehouden aan het gebrul van de vader toen ik vroeg of ik een beetje water kreeg alsjeblief.

  Wij hadden trouwens ook Paschka thuis :p

  1. Sara Theunynck schreef:

   Oh ja! Dat was ook keihard een ding. Dat drinken pas na het eten mocht. Zo raar. Of dat er niet gepraat mocht worden tijdens het eten. Heel heel vreemd.

   Nog over die Paschka, was dat gewoon goeie 80ies of 90ies marketing of was dat echt lékker?

 2. Lies schreef:

  Hahaha Paschka, dat was ik vergeten! Mijn zus at niets anders. Vies spul vond ik het, kaas en choco aren’t meant to be.

  Bij mijn lief aten ze thuis bijna nooit een broodmaaltijd. Twee keer warm eten op één dag! Als in: ’s middags spaghetti en ’s avonds gyros met rijst. Blew my mind. Ik vond het initieel vreselijk decadent, maar nu doen we het vaak ook. Want ik ben op boterhammenvlak nooit volwassen geworden. Ene met choco blijft lonely at the top staan in mijn boterhammen-top-tien.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.