eMoSHiT

WANT VERSTANDIGE BLOGS MET NUTTIGE TIPS

zijn er al genoeg

more

PRIMEUR: ZITA IS ZONDER WOORDEN. (Echt een primeur)

Zita Theunynck // vrijdag, 14 februari 2020


Jongens. Of beter meisjes, hou je tieten vast, want dit artikeltje gaat als een raket.


Ik stootte onlangs per ongeluk op dit artikel van mijn zeer geliefde krant De Morgen, getiteld: PRIMEUR. EERSTE RUIMTEWANDELING MET ALLEEN VROUWELIJKE ASTRONAUTEN.

Het artikel behandelt het bijzonder nieuwswaardige feit dat twee vrouwen (hou je vast) in november van vorig jaar voor het eerst alleen een ruimtewandeling maakten. (Allez, niet alléén, ze waren met twee, alléén dat zou te gek zijn).  ‘Alleen’ in de zin: onbegeleid door een man. Ik bedoel: stel je het maar eens voor hé. Twee vrouwen die ZONDER EEN MAN de ruimte ingaan.

Je zou denken: ‘een wandeling’ dat is haalbaar voor twee vrouwen. Maar bij de eerste poging liep het mis:Christina Koch zou eigenlijk al in maart een ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut, Anne McClain. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn. McClain werd vervangen door een man. Nu is er geen kledingprobleem.

FAK.

Ik bedoel: het moet je maar overkomen. Je mag naar de maan, én dan blijkt er maar één ruimtepak in maat medium te zijn. Ik was geneigd om te roepen: Ga dan in de large! Maar toen bedacht ik me dat ik geen 335 dagen aan één stuk een jeans maatje 34 aan zou willen doen. Ook als je de grenzen van de mensheid verlegt, zijn er grenzen. En die eindigen bij je eigen kledingmaat. Maar dus in November was het wél zover. De twee vrouwen maakten alleen een ruimtewandeling. En lo and behold: alles. ging. goed.

Neil zou zeggen: A small walk for two women, a giant leap for womankind. Kortom. Een opmerkelijk nieuwsfeit. Zo opmerkelijk dat ik me plots realiseerde dat er heel wat van dergelijke nieuwsfeiten in het verleden onderbelicht zijn gebleven. Ik heb er mijn persoonlijke missie van gemaakt om dit recht te zetten. Het zal me heel wat tijd kosten, maar een vrouw moet doen, wat een vrouw moet doen. Hierbij alvast een eerste vrucht van mijn naarstige research.

PRIMEUR. Voor het eerst in de geschiedenis stapten drie vrouwen in een lift zonder begeleiding van mannelijk gezelschap.

De vrouwen, allemaal Amerikaans, stapten zonder enige voorbereiding de lift in. De trip overspande meerdere verdiepingen en leidde hen uiteindelijk tot op de vierde verdieping. Gedurende heel de onderneming bleven de vrouwen rustig en kalm. Ze kwamen ongedeerd aan op hun bestemming.

Ik hoop dat jullie allemaal meedoen aan deze gigantische opdracht. Er zijn miljoenen jaren te overspannen, maar samen geraken we er wel, vermits we tenminste niet op onze vestimentaire grenzen botsen.

Foto: still uit Mad Men.

Zita Theunynck

Over Zita Theunynck

Zita schrijft als scenariste voor televisie. Voorlopig toch, met televisie weet je nooit. In haar vrije tijd, stuurt ze graag lange sms'en naar haar vrienden en probeert ze een recept te vinden waarmee ze zo'n blok tofu eindelijk lekker klaar kan maken. Of ze zit voor televisie pindanootjes te freten, dat kan ook. Zita heeft deze bio geschreven op de trein net voor ze moest afstappen. Ze hoopt dat dit niet opvalt.'

Eén reactie op “PRIMEUR: ZITA IS ZONDER WOORDEN. (Echt een primeur)

  1. Goofball schreef:

    🙂

    (vrouw typt geheel alleen een comment. Geen hulp en supervisie gekregen, maar het lijkt gelukt)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.