eMoSHiT

Want ons leven is soms een puinhoop

Maar wel een hele mooie

more

Elke dag wel iets: 116

Sara Theunynck // zondag, 23 februari 2020


Ode aan een klein bruin bolletje

Kikkererwt, bolletje, beestje, wat ben ik blij dat je weer in mijn leven bent. Je bent zo veelzijdig, zo rijk, zo makkelijk.

Echt, sinds wij plantaardig(er) eten, is de kikkererwt bijna dagelijks van de partij. Toegegeven, ik heb mijn darmen een beetje moeten trainen om deze bescheiden, minzame peulvrucht opnieuw een plek te geven in mijn dieet, maar nu zijn we wel ongeveer vrienden. En ja, wanneer je het blik opendoet, lijkt het alsof iemand een protje laat in je gezicht. Maar dat maakt allemaal niet uit.

De kikkererwt is back in ons leven en gelukkig maar, want kikkererwt, you so good.

Hoe dan, Sara? Hoe is de kikkererwt een verrijking van jouw leven?

via GIPHY


<< ovengeroosterd >>

De kikkererwt leent zich zo goed tot het ontpoppen tot een knapperig bolletje smaakt. Je laat een blik kikkererwten uitlekken in een zeef, je maakt in een mengkom een mengeling van twee eetlepels olie met kruiden die je lekker vindt (wij doen vaak curry of gerookte paprika, maar volgens mij moet kaneel-komijn of za’atar ook vree lekker zijn), je gooit je kikkererwten mee in de mengkom, schudt ze even in het rond en stort ze dan op een bakplaat (wij leggen daar wel zo’n siliconen velleke op). 20 minuten in de oven en je hebt een interessante topping voor een salade, voor op geroosterde groenten, een snack om zo uit een potje te fretten voor die momenten dat je aan je bureau zit en dat je geen zin hebt in chips uit de automaat. Nom.Nom.Nom.

<<hummus>>

Ja, duuh. Hummus all day every day. Twee keer per week laat ik mijn keukenrobotje een blik kikkererwten tot hummus draaien. Ik doe bijna nooit classic hummus, maar ik probeer er altijd iets anders bij te gooien: artisjokkenharten, pompoen, zoete aardappel, zwarte olijven, geroosterde paprika. Wat er nog altijd bijgaat in onze hummus: een eetlepel tahini, 2 eetlepels citroensap, een paar goeie scheuten olie en wat zout. Ik neem dat dan mee wanneer ik ga werken, als dip voor bij een wortel of als beleg voor mijn bokes. Deze ingreep heeft er in ons huishouden voor gezorgd dat wij van 2 blokken kaas per week naar eentje per twee weken gegaan zijn. Ik ben trots op ons. En ik moet al minder huilen omwille van de koeien en de kalfjes en de melk.

Tip: je kan ook hummus-choco maken trouwens. Dan gebruik je geen olijfolie maar rijstolie of zonnebloem ofzo en vervang je de artisjokken door gesmolten chocolade en cacao. Nom.

<<pastastoofpotje>>

Er zijn werkelijk oneindig veel opties om kikkererwten in stoverijtjes te verwerken, maar dit pastastoofpotje uit de New York Times is werkelijk

via GIPHY

Je maakt dat op een kwartier tijd, je hoeft er geen ingewikkelde dingen voor in huis te hebben en het is heel heel heel lekker. Ik moest er zelfs over sms’en.

Needless to say dat wij sinds kort in onze berging een soort van apocalyptische-doemdenker-voorraad aan kikkererwten hebben staan. Wij hartje kikkererwten. God bless the chickpea. 🙌🏼

via GIPHY

Sara Theunynck

Over Sara Theunynck

Sara is een vrouw (shit) van 34. Ze moet er nog aan wennen dat ze nu volwassen is. Ze houdt veel van rare dierenmetaforen. Ze probeert zich minder te haasten en meer IN HET MOMENT te leven. Dat is supermoeilijk, maar wel al makkelijker dan vroeger. Ze koestert kleine overwinningen en probeert niet altijd boos op zichzelf te zijn wanneer DE dingen niet lukken. Ze heeft een zoon en kan daar maar moeilijk over zwijgen. Ja, sorry.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.